#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba dětí s juvenilní idiopatickou artritidou v USA – průřezová analýza dat z registru CARRA

7. 10. 2012

Lékaři ve Spojených státech se rozhodli analyzovat data z registru CARRA (Childhood Arthritis and Rheumatology Research Alliance), který sdružuje informace o léčbě dětí s juvenilní idiopatickou artritidou (JIA).

Lékaři ve Spojených státech se rozhodli analyzovat data z registru CARRA (Childhood Arthritis and Rheumatology Research Alliance), který sdružuje informace o léčbě dětí s juvenilní idiopatickou artritidou (JIA). Cílem analýzy bylo získat informace, které by charakterizovaly užívání antirevmatických léků modifikujících onemocnění (DMARD) v této skupině pacientů a také by ukázaly na faktory mající vliv na medikaci, které jsou spojeny s pacienty.

Do průřezové analýzy byla zahrnuta data z registru CARRA z období květen 2010 až květen 2011. Hodnocena byla současná i předcházející léčba. Statisticky autoři užili logistický regresní model, na jehož základě kalkulovali poměry šancí (odds ratio, OR), které pomáhají vyjádřit spojitost mezi klinickými faktory spojenými s pacientem a užitou medikací.

Celkem byla sebrána data od 2 748 dětí s JIA z 51 klinických center v USA s průměrným trváním nemoci 3,9 roku. Z této skupiny bylo 2 023 (74 %) pacientů někdy léčeno nebiologickými DMARD a 1 246 (45 %) někdy dostávalo biologické DMARD. Například u dětí se systémovou artritidou bylo podávání metotrexátu významně spojeno s přítomností uveitidy, anticitrulinových proteinových protilátek a pokročilou oligoartritidou. Ve stejné skupině dětí bylo podávání biologických DMARD spojeno s polyartritidou s pozitivním revmatoidním faktorem (RF), psoriatickou artritidou a uveitidou.

Analýza tedy ukázala, že až tři čtvrtiny dětí sledovaných pro JIA v USA a registrovaných v registru CARRA dostává léčbu nebiologickými DMARD. Téměř polovina dětí někdy dostávala biologické DMARD.

(eza)

Zdroj: Beukelman T. et al. Disease-modifying Antirheumatic Drug Use in the Treatment of Juvenile Idiopathic Arthritis: A Cross-sectional Analysis of the CARRA Registry.  J Rheumatol. Publikováno on-line: 1. srpna 2012; doi: 10.3899/jrheum.120110



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#