#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hladina etanerceptu koreluje u léčených pacientů s aktivitou choroby také u ankylozující spondylitidy

15. 7. 2014

Holandská studie se 162 pacienty léčenými 24 týdnů etanerceptem ukázala, že nejen u revmatoidní artritidy, ale i u ankylozující spondylitidy (AS) je vyšší hladina etanerceptu spojena s nižší aktivitou choroby a mírou zánětu a naopak. Stanovení hladiny etanerceptu v krvi by mohlo pomoci optimalizovat léčbu AS.

V této observační prospektivní studii byla aktivita choroby určena podle skóre ASDAS (AS Disease Activity Score) a indexu BASDAI (Bath AS Disease Activity Index) a míra zánětu podle hladiny C-reaktivního proteinu a sedimentace erytrocytů. Aktivní choroba byla definována jako skóre ASDAS ≥ 2,1.

Po 24 týdnech byla zjištěna významně vyšší průměrná hladina etanerceptu (3,8 mg/l) u pacientů s ASDAS < 2,1 než u pacientů s aktivní chorobou (2,3 mg/l, p ≤ 0,001). Hladina etanerceptu statisticky významně korelovala s ASDAD, BASDAI, hladinou CRP a sedimentací erytrocytů. Rozdělení pacientů do kvartilů dle hladiny CRP ukázalo nejvyšší podíl pacientů s aktivní chorobou (35 %) v kvartilu s nejnižší hladinou etanerceptu (< 1,80 mg/l), zatímco v kvartilu s nejvyšší hladinou etanerceptu bylo pacientů s aktivní chorobou jen 14 %.

Podle těchto výsledků publikovaných v květnu 2014 by měření hladiny etanerceptu mohlo pomoci při identifikaci pacientů s AS s nadměrnou nebo nedostatečnou léčbou.

(zza)

Zdroj: Kneepkens E. L., Krieckaert C. L., van der Kleij D., et al. Lower etanercept levels are associated with high disease activity in ankylosing spondylitis patients at 24 weeks of follow-up. Ann Rheum Dis. 2014 May 7; doi: 10.1136/annrheumdis-2014-205213. [Epub ahead of print]



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#