#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Etanercept jako podpora léčby viru hepatitidy C u pacienta s revmatoidní artritidou - případová studie

15. 4. 2012

Třiapadesátiletý muž s hepatitidou C (HCV) se dostavil na naši kliniku v roce 2007 s anamnézou, ve které je významné v roce 2003 předčasné ukončení léčby ribavirinem a polyetylenglykolovaným interferonem α (pegIFN-α) pro těžkou artropatii a otoky.

Třiapadesátiletý muž s hepatitidou C (HCV) se dostavil na naši kliniku v roce 2007 s anamnézou, ve které je významné v roce 2003 předčasné ukončení léčby ribavirinem a polyetylenglykolovaným interferonem α (pegIFN-α) pro těžkou artropatii a otoky. Biopsie jater ve stejném roce u něj prokázala fibrózu prvního stupně. Nově provedená biopsie v roce 2007 odhalila druhé stadium zánětu a fibrózu druhého až třetího stupně. Kvůli progresi zánětu jsme doporučili znovu zahájit léčbu hepatitidy. Požádali jsme o revmatologické vyšetření a zvážení empirické léčby jeho revmatoidní artritidy. V době vyšetření měl pacient minimální kloubní projevy. Jeho revmatoidní artritida byla prokázána přítomností protilátek proti cyklickému citrulinovanému proteinu a závažnost onemocnění potvrzena RTG snímky rukou a nohou.

Ačkoliv mohla být indikována slabší terapie samotné revmatoidní artritidy, léčba začala subkutánním podáváním etanerceptu jednou týdně v dávce 50 mg. O tři měsíce později byla zahájena vlastní léčba HCV podáváním pegIFN-α v dávkách 180 μg jednou týdně a ribavirinem v dávce 400 mg dvakrát denně. Až na jeden záchvat kloubních projevů, které byly úspěšně vyléčeny šestidenním užíváním prednisonu, zvládl pacient 24týdenní léčbu bez obtíží. Etanercept spolu s ribavirinem byl vysazen pět dní po poslední injekci pegIFN-α. Naneštěstí se u pacienta rozvinul nový záchvat revmatoidní artritidy, který znovu vyžadoval nasazení entanerceptu a užití prednisonu. Tato epizoda ukazuje na předčasné vysazení entanerceptu. Laboratorní vyšetření po dokončení 24 týdnů léčby pegIFN-α a ribavirinem ukázala vyléčenou HCV.

Závěr:

Tato studie navrhuje možné řešení ve výběru léčby HCV a zároveň ilustruje, jakým způsobem může být etanercept bezpečně užit spolu s pegIFN-α a ribavirinem. Mezi mechanismy, kterými etanercept může přispívat ke zneškodnění virové infekce, patří přímé potlačení viru, obnova aktivity CD4 lymfocytů a snížení hladiny interferonem γ indukovaného IP 10. Etanercept je obecně dobře přijímán, možné nežádoucí účinky zahrnují infekce, vyšší riziko malignit, cytopenii a neurologické vedlejší účinky.

(dak)

Zdroj: Alison B. Jazwinski et al. Etanercept Treatment to Enable Successful Hepatitis C Virus Clearance in a Patient with Rheumatoid Arthritis. Gastroenterol & Hepatol 2011 Nov; 7 (11): 772–4.



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#