#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dopad dlouhodobé terapie vysokými dávkami ciprofloxacinu na střevní flóru

20. 9. 2010

Ciprofloxacin zůstává jedním z nejúčinnějších používaných fluorochinolonů. Jeho spektrum zahrnuje aerobní gramnegativní bacily, zejména Enterobacteriaceae. Je efektivní dokonce i za nepříznivých anaerobních podmínek, například u Hemophilus spp., Neisseria spp. nebo Pseudomonas aeruginosa.

Bohužel však nebývá klinicky účinný u obligátních anaerobů a z toho důvodu se zdál nepravděpodobný výraznější dopad na mikroflóru colon. V následujícím textu je prezentována kazuistika pacienta, který dostával prolongovanou léčbu vysokými dávkami ciprofloxacinu pro osteomyelitidu pánve.

Jednalo se o muže ve věku 62 let s diabetem, který si asi 4 měsíce stěžoval na bolesti dolní části zad. MRI pánve zasahující i pravý sakroiliakální kloub a svaly pánevního dna odhalila osteomyelitidu pubické symfýzy a rozsáhlou osteomyelitidu pánve. V kultivaci hnisu z pravého sakroiliakálního kloubu i z několika míst sakra byla prokázána Pseudomonas aeruginosa.

Následná léčba sestávala z dvojkombinace antibiotik podávané po dobu 7 týdnů – ciprofloxacin i. v. a piperacilin/tazobactam. Vzhledem k vysoké pravděpodobnosti rekurence infekce byl pak pacient zajištěn ještě perorálním ciprofloxacinem ve vysoké dávce (2× denně 1 g) po dobu 20 měsíců. Kontrolní MRI prokázala zlepšení zánětu a poté následovalo ukončení antibiotické léčby.

Kultivace stolice byly vyšetřovány po 20 měsících léčby perorálním ciprofloxacinem, zastižena byla Escherichia coli v kvantitě 3 × 106, Enterococcus faecium 107, Staphylococcus epidermidis 2 × 104, Corynebacterium skupiny A 6 × 104, Bacillus stearothermophilus 2 × 103, Bacteroides uniformis 1010, Prevotella oralis 2 × 109, Prevotella loescheii 5 × 108 a Candida albicans 3 × 104.

Citlivost aerobů i anaerobů na antibiotika byla provedena pro pět náhodně vybraných kolonií všech izolovaných bakterií. Jak se očekávalo, E. coli byla rezistentní nejen na ciprofloxacin, ale i zbývající testované fluorochinolony. Enterococcus faecium byl rezistentní na fluorochinolony, ale senzitivní na vankomycin.

Za měsíc po ukončení antibiotické léčby byla kultivace stolice zopakována a byl zastižen znatelný vzestup populace Enterobacteriaceae s E. coli v kvantitě 5 × 108, v gramnegativní flóře byla navíc zachycena Klebsiella pneumoniae (5 × 106) a Enterobacter cloacae (6 × 107). Citlivost E. coli na fluorochinolony byla obnovena a Klebsiella a Enterobacter byly na fluorochinolony citlivé plně. Populace kvasinek poklesla na 8 × 103, zatímco populace anaerobů zůstala prakticky nezměněna.

(pes)

Zdroj:

  1. Kourbeti et al. Journal of Medical Case Reports 2010, 4: 111.


Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#