#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

CRP jako základní příčina mikrovaskulární dysfunkce u revmatoidní artritidy

15. 7. 2009

Revmatoidní artritida je chronické zánětlivé onemocnění vznikající na autoimunitním podkladě. Onemocnění je spojeno se zvýšenou incidencí kardiovaskulární morbidity a mortality.

Revmatoidní artritida je chronické zánětlivé onemocnění vznikající na autoimunitním podkladě. Onemocnění je spojeno se zvýšenou incidencí kardiovaskulární morbidity a mortality.

Endoteliální dysfunkce jakožto faktor časné aterosklerózy hraje roli i u některých zánětlivých onemocnění. Cévní endotel uvolňuje řadu vazoaktivních substancí, mediátorů zánětu a koagulace. Zkoumalo se, zda má zánětlivý proces při RA největší podíl v patogenezi poškození endotelu. Zdá se pravděpodobné, že zánět spojený s revmatoidní artritidou bude mít negativní vliv na kardiovaskulární systém.

Cílem předkládané studie bylo hodnocení funkce endotelu mikrovaskulárního systému na předloktí u pacientů s revmatoidní artritidou. Výsledek měl stanovit vztah mezi aktivitou onemocnění a zánětem, současně i s vlivem na funkci mikrovaskulárního aparátu. Tyto souvislosti nebyly v minulosti blíže zkoumány.

Metoda:

Celkově bylo do studie zahrnuto 128 pacientů ve věkovém rozmezí 31 až 81 let s revmatoidní artritidou, kteří neměli v anamnéze kardiovaskulární onemocnění, diabetes mellitus, neléčenou hypertenzi, hypercholesterolemii či jiné zánětlivé onemocnění.

Ve skupině bylo 91 žen a 37 mužů. Měření mikrovaskulární funkce probíhalo za stálé laboratorní teploty (22 ± 1° C). Na kůži předloktí byla měřena odezva kožního mikrovaskulárního aparátu pomocí laserové dopplerovské zobrazovací metody po iontoforetickém podání 1% acetylcholinu a nitroprusidu sodného.

Výsledky:

Došlo k významné negativní korelaci mezi hodnotou naměřeného zánětlivého log 10 CRP a maximální vazodilatací naměřenou při špičkové odpovědi na acetylcholin (r2 = -0,209; p = 0,018, Pearsonův srovnávací test). V mnohočetném regresním modelu byl věk negativně asociován s mírou odpovědi na acetylcholin.

Pokud byli pacienti rozděleni podle hodnot zánětlivého parametru (CRP > 10 mg/l vs CRP jejich systémového zánětlivého stavu (CRP> 10 mg / l vs CRP 10 mg/l), pak skupina s vysokými hodnotami CRP předvedla nižší vazodilatační odpověď na acetylcholin než skupina s nízkými hodnotami CRP.

Závěrem z této rozsáhlé studie vyplynulo, že hodnoty CRP jako korelát systémové zánětlivé aktivity onemocnění jsou nezávislým ukazatelem mikrovaskulární dysfunkce u pacientů s RA. Tato silná korelace byla nezávislá na běžných cévních rizikových faktorech.

(pnem)

Zdroj: Rheumatology (Oxford) 2008(prosinec);47(12):1780–1784. Publikováno on-line 14. října 2008.



Štítky
Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#