#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vztah alergie na pyl a ovoce v prvních letech života k alergickým onemocněním ve čtyřech letech

8. 11. 2008

Vliv časné expozice alergenům na další vývoj alergie je stále diskutován a závěry nejsou jednoznačné.Studie z poslední doby ukazují, že vystavení velkému množství pylu břízy v období po narození zvyšuje riziko rozvoje přecitlivělosti na břízu a riziko rozvoje astmatu u předškoláků, kteří mají rodinnou zátěž alergie.

Vliv časné expozice alergenům na další vývoj alergie je stále diskutován a závěry nejsou jednoznačné.

Studie z poslední doby ukazují, že vystavení velkému množství pylu břízy v období po narození zvyšuje riziko rozvoje přecitlivělosti na břízu a riziko rozvoje astmatu u předškoláků, kteří mají rodinnou zátěž alergie. Bříza je v severní Evropě hlavním alergenem. Vztah časné senzibilizace na břízu k pozdějšímu rozvoji pylové alergie zatím podrobně zkoumán nebyl.

Malé děti trpí častěji příznaky potravinové alergie než alergie pylové. Vztah těchto příznaků k rozvoji alergie v pozdějším věku také nebyl dosud zkoumán.

Švédští lékaři proto sledovali vývoj alergie u dětí, které měly ve věku jednoho až dvou let příznaky alergie na břízu nebo na trávy nebo alergie na ovoce a ořechy. Studie se zúčastnilo celkem 3619 dětí. V jednom roce a ve dvou letech byly u dětí zjišťovány příznaky pylové alergie (kýchání, sípání, vyrážka) na břízu, trávy nebo plevele a příznaky potravinové alergie (zvracení, průjem, vyrážka, otok v obličeji, kýchání a sípání) po požití ovoce a ořechů. (Poznámka autora: podle našich zvyklostí není doporučováno dětem do tří let podávat ořechy vůbec pro riziko vdechnutí.)

Ve čtyřech letech byl hodnocen výskyt astmatu, alergické rýmy a ekzému podle dotazníku, a byla prokazována senzibilizace na pylové alergeny stanovením alergických protilátek v krvi (hladina specifických IgE). Ve věku jednoho roku a dvou let mělo pouze 6 % dětí příznaky alergie na pyly a 6 % dětí alergii potravinovou na ovoce a ořechy. Oba typy alergie se vyskytly současně pouze u 1,4 % dětí. Výskyt sledovaných alergických obtíží byl ve věku jeden rok a dva roky tedy nízký.

Zvýšené riziko pylové alergie nebo astmatu, alergické rýmy a ekzému ve věku čtyř let bylo prokázáno pouze u dětí, které v jednom roce a ve dvou letech měly projevy jak pylové, tak současně potravinové alergie. Pokud se tedy tato kombinace příznaků vyskytne již v útlém věku, je to vážný signál, který předpovídá rozvoj a trvání alergie i v dalších letech.

(van)

Zdroj: Allergy 2008;63(11):1499–1504.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#