#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv znečištění ovzduší automobilovou dopravou na rozvoj senzitizace na alergeny u dětí do 8 let věku

16. 1. 2012

Podle výsledků studie u 2 500 švédských dětí souvisí senzitizace na alergeny s expozicí výfukovým plynům během prvního roku života.

Švédští a ukrajinští lékaři se pokusili zhodnotit vliv znečištění ovzduší silniční dopravou na alergizaci dětí, který dosud není zcela jasný. U více než 2 500 dětí ze Stockholmu stanovili ve věku 4 a 8 let hladiny IgE proti běžným respiračním a potravinovým alergenům v odebrané krvi. Expozice znečištěnému vzduchu pocházejícímu ze silniční dopravy byla stanovena podle koncentrace oxidů dusíku a prachových částic o průměru do 10 μm, které mají původ převážně v silniční dopravě, a to podle adresy bydliště, školy a obvyklého pobytu dětí během dne. Časově vážená průměrná expozice byla porovnána s hladinami IgE.

Expozice výfukovým plynům během prvního roku života byla spojena se zvýšeným rizikem pylové senzitizace ve věku 4 let (poměr rizik mezi 5. a 95. percentilem expozice oxidům dusíku činil 1,83). Při vyšetření v 8 letech nedošlo k dalšímu zvýšení celkového rizika senzitizace, zvýšilo se však riziko senzitizace na potravinové alergeny, zejména u dětí bez senzitizace ve 4 letech věku (poměr rizik 2,3). U expozice prachovým částicím ze silniční dopravy byly výsledky podobné. Nebyl zjištěn žádný vztah mezi pobytem ve znečištěném ovzduší po prvním roce života a rozvojem senzitizace na běžné alergeny.

Tato studie ukázala, že pro rozvoj respirační a potravinové alergie u dětí do 8 let věku může být riziková expozice výfukovým plynům a prachu pocházejícímu ze silniční dopravy v prvním roce života.

(zza)

Zdroj: Gruzieva O., Bellander T., Eneroth K., et al. Traffic-related air pollution and development of allergic sensitization in children during the first 8 years of life. J Allergy Clin Immunol. 2011 Nov 19. [Epub ahead of print]



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#