Přihlášení

Přihlášený uživatel: . Nejste to Vy? Přihlašte se pod svým e-mailem.

Zadejte prosím své heslo do proLékaře.cz, abychom ověřili, že jste to opravdu Vy.

 
Léčba alergie: Novinky
Kongresy
Zajímavé odkazy
Časopisy
 

Účinek loratadinu na rýmu vyvolanou požitím červeného vína

Specializace: praktické lékařství pro děti a dorost
Téma: Léčba alergie

Vydáno: 17.7.2009

Účinek loratadinu na rýmu vyvolanou požitím červeného vína

U některých lidí vyvolává pití červeného vína příznaky rýmy a ucpaného nosu. Patofyziologický podklad tohoto jevu není přesně znám. Cílem uvedené studie bylo zjistit, zda jsou nosní příznaky po požití vína reprodukovatelné, zda jsou spojeny se sekrecí hlenu a exsudací plazmy a zda je lze ovlivnit léčbou antihistaminiky.

Studie se zúčastnilo 28 pacientů, kteří udávali po požití červeného vína příznaky rýmy. Dostávali napít buď červeného vína, nebo ostružinového džusu. Poté jim byla měřena nosní průchodnost, byly zaznamenávány nosní příznaky a byla provedena nosní laváž. V získané tekutině byly stanoveny koncentrace fukózy, což je indikátor tvorby hlenu, a alfa2-makroglobulinu, který indikuje exsudaci plazmy.

Z pacientů, u kterých byly po požití vína nosní příznaky potvrzeny, bylo vybráno 12 jedinců. Ti dostali buď 10 mg loratadinu, nebo placebo a za hodinu nato požili červené víno. Poté jim byla opět provedena stejná vyšetření jako v předchozím experimentu.

Na červené víno reagovalo nosními příznaky celkem 54 % zkoumaných osob. Po expozici u nich došlo ke zvýšení koncentrace fukózy, ale hladina alfa2-makroglobulinu v nosním sekretu zůstávala stejná. Celkem 83 % pacientů mělo příznaky i po opakované expozici. Loratadin podaný před pitím vína zmírnil sekreci a zlepšil nosní průchodnost.

Autoři uzavírají, že nosní příznaky vyvolané pitím červeného vína se u většiny pacientů opakují a lze je vyvolat i požitím malého množství vína. Jejich podstatou je zvýšená sekrece hlenu, nikoliv zvýšená propustnost a exsudace nosní sliznicí. Loratadin částečně zmírňuje nosní příznaky vyvolané požitím červeného vína.

(van)

Zdroj: Anderson a spol., Acta otorhinolaryngol, 2003, 123, 1087–93.

 

Hodnocení článku

Ohodnoťte článek:     0/5, hodnoceno 0x
 
 

Sdílení a tisk

Doporučit článek e-mailem

Vytisknout
 
 

Čtěte dále

Líbání selektivně snižuje tvorbu alergenspecifického IgE u atopiků

Zvýšený stres během časného dětství podporuje rozvoj alergie. Naopak relaxace a smích  nebo poslech Mozartovy hudby tlumí alergické reakce a snižuje tvorbu alergenspecifického IgE. Mateřské polibky vedou u zdravých dětí k relaxaci. Partnerské polibky snižují u atopických jedinců intenzitu alergických kožních reakc

Vliv časné expozice tabákovému kouři na vývoj imunitního a respiračního systému

Tabákový kouř patří k běžným škodlivinám, kterým jsou vystavovány děti už od útlého věku.
Procento kuřaček ve fertilním věku se celosvětově pohybuje mezi 17 a 35 %. V poslední době sice tyto počty klesají, stále ale 10–20 % žen kouří i během těhotenství.

Rezidua tabákového kouře prokázána v krvi pasivních kuřáků

Nekuřáci, kteří vdechují tabákový kouř například z hořící cigarety kolegy nebo rodinného příslušníka, mají v krvi detekovatelné hodnoty kotininu, jednoho z biodegradačních produktů nikotinu.



Všechny novinky