Přihlášení

Přihlášený uživatel: . Nejste to Vy? Přihlašte se pod svým e-mailem.

Zadejte prosím své heslo do proLékaře.cz, abychom ověřili, že jste to opravdu Vy.

 
Léčba alergie: Novinky
Kongresy
Zajímavé odkazy
Časopisy
 

Specifické aspekty potravinových alergií u dětí

Specializace: praktické lékařství pro děti a dorost
Téma: Léčba alergie

Vydáno: 15.4.2012

Specifické aspekty potravinových alergií u dětí

Alergické reakce na určité složky stravy, zprostředkované imunoglobuliny typu E, představují významný způsob manifestace alergického onemocnění v dětském věku. K senzitizaci na určitý potravinový antigen může dojít již brzy po narození.

Prevalence potravinových alergií u dětí se pohybuje mezi 2 a 6 %. Zvýšené riziko rozvoje je u dětí, kde se v rodině vyskytuje atopické onemocnění. Až 50 % dětí s atopickým ekzémem trpí současně potravinovou alergií, respektive 95 % dětí s potravinovou alergií zprostředkovanou IgE má též atopický ekzém.

Kojení, minimálně do 4. měsíce věku dítěte, představuje základní preventivní opatření proti rozvoji potravinové alergie. V případech, kdy kojení není možné, je doporučeno užití speciálních hypoalergenních nutričních formulí.

Identifikace konkrétního potravinového alergenu, který je pro daného pacienta spouštěčem alergické reakce, je ve většině případů založena na kontrolovaném perorálním podání škály suspektních potravinových alergenů. Mezi nejčastější potravinové alergeny u dětí patří kravské mléko, vejce, ořechy a pšenice. Dlouhodobá prognóza je příznivá pro alergie na kravské mléko a vejce, které mohou během života vymizet, zatímco alergie na ořechy většinou přetrvává po celý život.

Nejdůležitějším terapeutickým nástrojem je v případě potravinových alergií odstranění konkrétního alergenu z jídelníčku pacienta, což je velmi důležité zejména u dětských pacientů. V úvahu připadá též nutričně adekvátní substituce chybějící složky stravy. Děti, u kterých není možné docílit úplného zamezení kontaktu s život ohrožujícím alergenem, by měly být vybaveny epinefrinovým autoinjektorem. Pacienta i rodinné příslušníky je třeba důkladně poučit o povaze onemocnění a použití epinefrinu.

(mzm)

Zdroj: Niggemann B. Special aspects of food allergy in children. Hautarzt. 2012 Mar 4. [Epub ahead of print]

 

Hodnocení článku

Ohodnoťte článek:     0/5, hodnoceno 0x
 
 

Sdílení a tisk

Doporučit článek e-mailem

Vytisknout
 
 

Čtěte dále

Alergie na β-laktamová antibiotika: diagnóza je často chybná

β-laktamová antibiotika jsou bezpečná a účinná antimikrobiální léčiva s velmi širokým klinickým využitím. Bohužel nežádoucí účinky spojené s jejich užíváním jsou často neadekvátně vyhodnoceny.

Astma jícnu alias eozinofilní ezofagitida

Eozinofilní ezofagitida (EE) je zánětlivé onemocnění jícnu, které bylo důkladněji popsáno až v posledních dekádách. Eozinofily se běžně vyskytují v celém gastrointestinálním traktu s výjimkou jícnu, kde chybí.

Efekt kombinace inhalačního montelukastu a inhalačního mometasonu na kontrolu chronického astma bronchiale

Účinnost orálně podávaného montelukastu u chronického astmatu bronchiale (AB) je dobře známá. Montelukast je také účinný jako přídatná látka v terapii AB, které není dobře kontrolované při podávání inhalačních kortikosteroidů (ICS).



Všechny novinky