#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Souvislost mezi astmatem a fyzickou aktivitou u dospívajících

1. 2. 2012

Podle korejského průzkumu u téměř 73 000 dospívajících je přítomnost astmatu spojena s větším množstvím času stráveného vsedě. Fyzická aktivita s prevalencí ani závažností astmatu v této studii nijak nesouvisela.

S využitím údajů z průřezového průzkumu zdravotně rizikového chování provedeného u reprezentativního vzorku korejské populace středoškoláků a vysokoškoláků v roce 2007 byla provedena studie, která hodnotila souvislost mezi přítomností a závažností astmatu a fyzickou aktivitou. Do studie bylo zařazeno 72 943 studentů ve věku 13 až 18 let. K vyhodnocení souvislostí jednotlivých parametrů byla použita vícečetná logistická regresní analýza. Analýza byla upravena na věk, pohlaví, přítomnost obezity, alergické rýmy, atopického ekzému a kouření.

Výsledky studie ukázaly, že dospívající s astmatem tráví více času sedavým způsobem než dospívající bez astmatu. Podíl studentů s astmatem, kteří tráví sledováním televize, surfováním po internetu a hraním počítačových her méně než 3 hodiny denně, byl nižší než u studentů bez astmatu. Naopak mezi studenty s astmatem a bez astmatu nebyly zjištěny žádné rozdíly v účasti na náročné a středně náročné fyzické aktivitě, posilování a školní tělesné výchově. Kromě toho se ukázalo, že žádný typ fyzické aktivity nemá významný vliv na závažnost astmatu (užívání léků, pracovní neschopnost, absence ve škole).

Podle výsledků uvedené studie se zdá, že tělesná aktivita a sport nepodporuje u dospívajících rozvoj ani progresi astmatu. Proto by neměl být důvod, aby dospívající pacienti s astmatem trávili tolik času před monitorem nebo televizní obrazovkou.

(zza)

Zdroj: Kim JW, So WY, Kim YS. Association between asthma and physical activity in Korean adolescents: the 3rd Korea Youth Risk Behavior Web-based Survey (KYRBWS-III). Eur J Public Health 2011(Dec 8. [Epub ahead of print]; doi: 10.1093/eurpub/ckr175



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#