#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Souvislost mezi alergickou rýmou a pozdějším rozvojem depresivní poruchy

8. 10. 2012

Populační kohortová studie případů a kontrol provedená na Tchaj-wanu ukázala souvislost mezi přítomností alergické rýmy v časné adolescenci a rozvojem depresivní poruchy v následujících 10 až 14 letech.

Vztah mezi výskytem alergické rýmy a depresivní poruchy hodnotila již řada průřezových studií. Autoři této populační studie se pokusili určit časovou souvislost rozvoje depresivní poruchy u osob s alergickou rýmou. Vyšli z předpokladu, že alergická rýma v období dospívání zvyšuje riziko rozvoje depresivní poruchy v pozdějším životě.

Do studie bylo zařazeno 1 673 dospívajících ve věku 12–15 let, kteří měli v letech 1996 až 2000 alergickou rýmu, a zdraví jedinci odpovídajícího věku a pohlaví jako kontroly. Zjišťovány byly případy velké depresivní poruchy a jakékoliv depresivní poruchy, které byly léčeny farmakoterapeuticky a vyskytly se až do konce sledování 31. prosince 2010.

U osob, které měly v době dospívání alergickou rýmu, byla zjištěna vyšší prevalence velké deprese (2,5 % vs. 1,2 %, p < 0,001) i jakékoliv depresivní poruchy (4,9 % vs. 2,8 %, p < 0,001) v pozdní adolescenci nebo na začátku dospělosti než u kontrol. K rozvoji velké deprese nebo jakékoliv depresivní poruchy došlo u osob s alergickou rýmou dříve než u zdravých kontrol (p = 0,038, resp. p = 0,002). Po úpravě na místo bydliště a průvodní alergické choroby znamenala přítomnost alergické rýmy v adolescenci vyšší riziko pro rozvoj velké deprese (poměr rizik [HR] = 1,59) a jakékoliv depresivní poruchy (HR = 1,42).

Jedná se o první kohortovou studii případů a kontrol, která ukázala vztah mezi přítomností alergické rýmy v časné adolescenci a rozvoje depresivní poruchy na konci dopívání nebo v časné dospělosti. Podle těchto výsledků je možné, že alergická reakce hraje významnou úlohu při rozvoji deprese.

(zza)

Zdroj: Chen M. H., Su T. P., Chen Y. S., et al. Allergic rhinitis in adolescence increases the risk of depression in later life: A nationwide population-based prospective cohort study. J Affect Disord. 2012 Aug 10. [Epub ahead of print]



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#