#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rýma jako nezávislý rizikový faktor chronického kašle

6. 9. 2007

Kašel je jedním z nejčastějších příznaků, se kterým pacient vyhledává lékaře. Mnoho klinických studií prokázalo koincidenci chronického kašle a rýmy.

Kašel je jedním z nejčastějších příznaků, se kterým pacient vyhledává lékaře. Mnoho klinických studií prokázalo koincidenci chronického kašle a rýmy. Tato souvislost však nikdy nebyla zkoumána prospektivně a z epidemiologického hlediska. Italští autoři proto k tomuto účelu využili údaje z Pisa Prospective Study.

Jedná se o pětiletou prospektivní studii, které se zúčastnilo 3865 dobrovolníků ve věku od patnácti let. Účastníci byli vyšetřeni na začátku a na konci sledovaného období. U všech byly provedeny prick testy, změřena hladina celkového a specifického IgE, a podstoupili metacholinový bronchoprovokační test. Pacienti dále vyplnili podrobný dotazník, zaměřený zejména na údaje o rýmě a kašli v období mimo nachlazení, zjištění astmatu diagnostikovaného lékařem, kouření a profesní expozici škodlivinám.

Kašel mimo nachlazení byl definován jako chronický, pokud trval po většinu dní po dobu tří měsíců v roce, a to opakovaně 2 roky po sobě. Při prvním vyšetření 1670 účastníků studie neuvádělo kašel mimo nachlazení. Celkem 299 z nich (18 %) ale uvádělo rýmu. Při druhém vyšetření s pětiletým odstupem již udávalo kašel 16 % účastníků z těch, kteří na začátku udávali rýmu, ale pouze 10 % z těch, kteří rýmu na začátku studie neměli. Po statistickém zpracování a vyloučení vlivu věku, pohlaví, astmatu, kouření a profesní expozice škodlivinám byla rýma významným a nezávislým rizikovým faktorem pro rozvoj chronického kašle.

Patogenetických mechanismů může být několik:

  • dráždění průdušek zatékajícím sekretem z nosu
  • nasobronchiální reflex, kdy při podráždění nosní sliznice dochází k reflexnímu podráždění průdušek cestou trojklaného nervu
  • při rýmě je také vyřazena filtrační schopnost nosu, a tak se do průdušek dostává nepředehřátý a suchý vzduch, který není zbaven drobných nečistot a zvýšeně dráždí bronchiální sliznici
  • u alergiků probíhá alergický zánět ve všech oddílech dýchacích cest, a tak pokud trpí alergickou rýmou, propaguje se tento zánět i do průdušek
Tato studie jako první prokazuje, že rýma je rizikovým faktorem pro kašel i u neastmatiků. Dosud uváděné tři nejčastější příčiny chronického kašle, tedy astma, gastroezofageální reflux a "postnasal drip", je nutné podle nových poznatků doplnit i o "pouhou" rýmu a zdůraznit zejména nutnost její léčby. Včasná a dostatečná léčba rýmy, ať už alergické, či nealergické, zabrání pozdějším vážnějším komplikacím, jako je chronický kašel nebo bronchiální astma.

(van)

Guerra a spol. Allergy 2005;60.


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#