#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Problematika diagnostiky systémové vaskulitidy u pacientů po implantaci titanových implantátů do oblasti páteře

12. 11. 2011

Systémová vaskulitida patří mezi multifaktoriální onemocnění se širokým spektrem klinických projevů od relativně mírných až po život ohrožující.

Systémová vaskulitida patří mezi multifaktoriální onemocnění se širokým spektrem klinických projevů od relativně mírných až po život ohrožující. Mezi nejčastější příčiny vzniku tohoto onemocnění patří genetické faktory a faktory vnějšího prostředí, jako jsou ultrafialové záření, infekce, toxiny, léky a alergie na kovy. Výjimečně se vyskytuje i sekundární systémová vaskulitida.

V článku je představena kazuistika mladé, 14leté pacientky s idiopatickou skoliózou, která byla chirurgicky korigována rozšířenou zadní spinální fúzí s použitím titanových implantátů. Pět měsíců po operaci se u pacientky objevil difuzní erytém a nefritida, doprovázená hematurií a proteinurií, současně byl pozorován vzestup CRP a sedimentace erytrocytů. Pooperační rána nevykazovala žádné známky zánětu. Kožní testy u pacientky prokázaly alergii na nikl, který je součástí používané titanové slitiny. Byla proto zahájena systémová terapie kortikoidy (10 mg hydrokortizonu) na 6 měsíců, která vedla k úplnému vymizení kožních i systémových projevů. V blízkosti operační rány byl nicméně nalezen hmatný útvar, který vzbudil podezření na pozdní infekci. Byla proto provedena revize rány a instrumentária s odběrem vzorků pro mikrobiologickou kultivaci, která prokázala přítomnost kmene Staphylococcus aureus. Po podání intravenózních antibiotik je pacientka nyní již 24 měsíců bez obtíží, bez známek vaskulitidy či infekce.

Tento případ poukazuje na možná úskalí při diagnostice sekundární systémové vaskulitidy, která je u spinální chirurgie poměrně vzácnou komplikací. Ačkoliv byla u pacientky zjištěna zvýšená reaktivita na nikl a titan, nejednalo se nakonec o hlavní příčinu vzniku komplikací. Z tohoto důvodu je třeba při diagnostice myslet na všechny možné příčiny vzniku komplikací, mezi něž patří i výše zmiňovaná infekce.

(aro)

Zdroj: Sakellariou V. I. et al. Postoperative spinal infection mimicking systemic vasculitis with titanium-spinal implants. Scoliosis 2011 Sep 13; 6 (1): 20.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#