#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Přínos montelukastu přidaného k inhalačním kortikosteroidům v terapii astmatu u dětí

7. 10. 2015

Antileukotrieny a inhalační kortikosteroidy představují základní farmakologickou terapii astmatu bronchiale. Nová studie se soustředila na přínos přidání montelukastu k inhalačním kortikosteroidům v terapii astmatu u dětských pacientů v průběhu školního roku.

Metody studie

Randomizovaná placebem kontrolovaná studie polských lékařů se soustředila na přínos montelukastu přidaného k inhalačním kortikosteroidům u dětí se stabilní formou astmatu bronchiale. Výzkumu se zúčastnilo celkem 76 dětí s bronchiálním astmatem a alergií na roztoče ve věku 6–14 let. Účastníci studie byli rozděleni do dvou skupin, přičemž jedna podstoupila terapii montelukastem a druhá dostávala placebo. Studie se zaměřila na snižování dávek inhalačních kortikosteroidů, frekvenci exacerbací, plicní funkce, skóre v testu kontroly astmatu, hladinu frakcionovaného vydechovaného oxidu dusnatého (FeNO) a cvičením vyvolanou bronchokonstrikci (EIB), která byla měřena změnou FEV1 při standardizovaném vyšetření na běžeckém pásu. Hladina FeNO koreluje u bronchiálního astmatu s aktivitou eozinofilního zánětu v dýchacích cestách. Terapie inhalačními kortikosteroidy byla během studie snižována až k nejnižším možným dávkám, které ještě účinně kontrolovaly symptomy astmatu.

Výsledky studie

Studie prokázala nejvyšší přínos aditivní terapie montelukastem u dětí s výchozími hodnotami FeNO nad 31 ppb (parts per billion) a s dobře kontrolovanými symptomy astmatu při nízkých dávkách inhalačních kortikosteroidů. Kombinovaná terapie také umožňuje snížit kumulativní dávku inhalačních kortikosteroidů oproti monoterapii inhalačními kortikosteroidy. Přidání montelukastu k terapii astmatu navíc signifikantně snižuje frekvenci exacerbací a současně představuje určitou ochranu před bronchokonstrikcí vyvolanou fyzickou námahou.

Závěr

Z výsledků studie vyplývá, že přidání montelukastu k terapii inhalačními kortikosteroidy u dětí s astmatem během školního roku snižuje terapeutickou dávku inhalačních kortikosteroidů, frekvenci exacerbací a přispívá k ochraně před cvičením vyvolanou bronchokonstrikcí.

(holi)

Zdroj: Stelmach I. et al. Do children with stable asthma benefit from addition of montelukast to inhaled corticosteroids: randomized, placebo controlled trial. Pulm Pharmacol Ther. 2015 Apr; 31: 42–8; doi: 10.1016/j.pupt.2015.01.004. Epub 2015 Jan 30.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#