#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Objektivní hodnocení alergické a nealergické rinitidy u malých dětí

10. 2. 2011

Alergická a nealergická rinitida patří mezi velmi častá dětská onemocnění, která mohou svým průběhem velmi znepříjemňovat běžný život.

Alergická rinitida je definována jako zánět nosní sliznice zprostředkovaný protilátkami typu IgE, který je charakterizován přítomností jednoho nebo více z následujících příznaků: kýchání, sekrece z nosu, svědění v nose, nosní kongesce a obstrukce bez přidruženého nachlazení nebo chřipky. Objektivní hodnocení může lépe pomoci porozumět rozdílnému mechanismu vzniku a projevů alergické a nealergické rinitidy.

V popisované studii byla sledována průchodnost horních cest dýchacích a přítomnost eozinofilů v nosní mukóze u dětí s diagnostikovanou rinitidou alergického nebo nealergického původu. Bylo vyšetřeno celkem 255 dětí ve věku šesti let s rinitidou v anamnéze. Diagnóza rinitidy byla stanovena zejména na základě anamnestických údajů uváděných rodiči v dotazníku a na základě předchozího zjištění přítomnosti hladiny IgE protilátek proti osmi známým inhalačním alergenům. U každého dítěte bylo znovu provedeno měření hladiny IgE, měření nosní obstrukce a přítomnosti eozinofilů v nosní sliznici.

Nosní průchodnost byla měřena opakovaně pomocí akustické rinometrie v období přítomnosti alergenu a také mimo něj. Množství eozinofilů bylo zjišťováno cytologickým rozborem nosní sliznice.

Alergická rinitida byla prokazatelně spojena s nosní eozinofilií a ireverzibilní nosní obstrukcí doprovázenou chronickým zánětem a strukturálními změnami nosní sliznice spojené s její remodelací. U rinitidy nealergického původu byla také nalezena zvýšená přítomnost eozinofilů v nosní sliznici, ale ve značně menším rozsahu než u dětí s alergickou rinitidou a nebyly nalezeny změny v nosní průchodnosti.

(aro)

Zdroj: Allergy, Volume 64, Issue 10, pages 1547–1553, October 2009; doi: 10.1111/j.1398-9995.2009.02085.x



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#