#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Montelukast: zmírnění symptomů a protizánětlivý účinek u pacientů trpících astmatem a nazálními polypy

3. 7. 2011

Leukotrieny, zejména LTC4, jsou důležitými mediátory zánětu dýchacích cest, bez ohledu na to, zda je zánět alergického či nealergického původu. V popředí zájmu dnes stojí četné teorie týkající se patogeneze aspirinové intolerance s následnou hyperprodukcí leukotrienů a inhibicí cyklooxygenázy.

Záměrem studie německých autorů bylo prozkoumat vliv montelukastu, antagonisty cysteinyl-leukotrienového receptoru, na klinické symptomy a markery zánětu v tekutině z nosní laváže u pacientů s bronchiálním astmatem a nazálními polypy, a prokázat závislost tohoto vlivu na aspirinové senzibilizaci.

Do studie bylo zařazeno 24 pacientů (7 žen, 17 mužů; medián věku 55,5 roku) s nazálními polypy a kompenzovaným astmatem (12 s intolerancí aspirinu). Pacienti byli léčeni 10 mg montelukastu 1x denně po dobu 6 týdnů v zaslepené placebem kontrolované studii. Placebo bylo namátkově přiděleno 4 týdny před léčbou (n = 12), nebo po léčbě (n = 12). V rámci studie byla provedena tato vyšetření: skóre symptomů, rinoendoskopie, rinomanometrie, výtěr na zjištění přítomnosti eozinofilů a nosní laváž ke stanovení dalších mediátorů.

Ve srovnání s placebem se projevilo významné zlepšení jak u skóre nazálních symptomů, tak i v omezení průtoku vzduchu. Po prodělané léčbě byl pomocí nosní laváže v tekutině prokázán úbytek mediátorů zánětu. Výtěr z nosní dutiny potvrdil redukci eozinofilů, pokles jejich počtu byl pozorován i v periferní krvi 2 a 6 týdnů po léčbě.

Blokáda receptoru pro leukotrien 1 vedla k signifikantnímu zmírnění eozinofilního zánětu spolu s redukcí dalších mediátorů (neurokinin A a substance P) v tekutině z nosní laváže u pacientů s nazálními polypy a astmatem s intolerancí aspirinu i bez ní.

(mzm)

Zdroj: Schaper C, Noga O, Koch B, Ewert R, et al. Anti-inflammatory properties of montelukast, a leukotriene receptor antagonist in patients with asthma and nasal polyposis. J Investig Allergol Clin Immunol 2011;21:51-58.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#