#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mají studenti středních škol zájem o poučení o profesionálním riziku při výběru povolání?

12. 9. 2007

Téměř čtvrtinu všech nemocí z povolání tvoří kožní nemoci. Nejčastěji to jsou alergické a iritační dermatózy.

Téměř čtvrtinu všech nemocí z povolání tvoří kožní nemoci. Nejčastěji to jsou alergické a iritační dermatózy, ale také kožní projevy okamžité přecitlivělosti, někdy i s celkovými reakcemi. U atopiků, tedy lidí s dědičnou vlohou tvořit nadměrné množství IgE protilátek proti neškodným antigenům, je ve srovnání s neatopiky riziko nežádoucích kožních reakcí zvýšené. Primární prevencí těchto postižení je vyhnout se rizikovým provozům. Toho je ale možné dosáhnout jen dobrou informovaností studentů předtím, než si nějaké povolání zvolí.

Němečtí lékaři ve spolupráci s učiteli podnikli na středních školách v Heidelbergu a Postupimi vzdělávací akci s cílem zvýšit informovanost studentů o profesionálních kožních onemocněních a pomoci tak jedincům se zvýšeným rizikem zvolit vhodné povolání.

Akce se zúčastnilo 1015 žáků z několika různých středních škol. Seminář trval 90 minut. Nejprve byli studenti obecně seznámeni s riziky v různých profesích, potom byli upozorněni na vyšší rizika u alergiků a nakonec byla opět obecně prodiskutována bezpečnostní opatření a zásady ochrany pokožky před různými škodlivinami.

Studenti dostali brožury a mohli své dotazy konzultovat i telefonicky nebo e-mailem. Před seminářem a 14 dní po semináři vyplnili studenti kontrolní test. Výsledky testu ukázaly, že studenti mají o celou problematiku velký zájem. Většina z nich považovala seminář za přínosný. Nabyté znalosti si pamatovali i za 14 dní.

Tato studie jako první poukázala na vhodnost a užitečnost podobného vzdělávání a vyvrátila pochybnosti o zájmu studentů. Pokud by se studenti ve svém rozhodnutí řídili nabytými znalostmi, byla by to ideální primární prevence alergických kožních nemocí z povolání.

Vzhledem k častému výskytu těchto nemocí je zařazení takových přednášek v ročnících, kdy žáci již začínají volit budoucí povolání, velmi přínosné. Investované peníze a čas se společnosti jistě bohatě vrátí v podobě snížení nákladů na vyšetřování a léčbu nemocí z povolání a také nákladů na rekvalifikaci. K přednáškám o drogových závislostech a bezpečném sexu by se tak měly připojit i přednášky o bezpečné volbě budoucího povolání.

(van)

Zdroj: Radulescu M, a spol. JDDG 2007;5.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#