#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Lokální tvorba cytokinů a klinické příznaky u dětí s alergickou rýmou při různé léčbě

27. 2. 2010

Alergická rýma je globální zdravotní problém. Její výskyt se pohybuje od 9 do 42 % populace. Nejčastější je u dětí, trpí jí až 40 % adolescentů. Není to onemocnění smrtelné, ale má celou řadu komplikací, jako je chronický zánět dutin, porucha funkce Eustachovy trubice a z toho plynoucí onemocnění středního ucha, poruchy spánku, trvalé dýchání ústy a prokazatelný negativní vliv na astma.

Všechny zmíněné komplikace kladou značné nároky na zdravotní péči. Uvádí se, že celosvětové náklady na léčbu alergické rýmy a přidružených komplikací převyšují 5,3 bilionu dolarů za rok. Cílem léčby je zlepšení příznaků a kvality života pacientů. Kromě eliminace alergenů je možná léčba farmakologická a alergenová imunoterapie. Při úspěšné léčbě dojde k utlumení alergického zánětu a tím i k vymizení klinických projevů.

Brazilští lékaři srovnávali lokální změny v nosní laváži v tvorbě zánětlivých ukazatelů interleukinu IL-5 jako proalergického působku a interferonu gama jako protialergického působku. Materiál byl odebrán po léčbě topickým nazálním steroidem mometazonem, antileukotrienem montelukastem a antihistaminikem desloratadinem.

Celkem 24 dětí ve věku 6–12 let se středně závažnou nebo závažnou perzistující alergickou rýmou bylo rozděleno do 3 skupin. Každá z nich po dobu 4 týdnů dostávala jeden z uvedených léků na alergickou rýmu. Na konci léčebného období udávali všichni pacienti nebo jejich rodiče zlepšení příznaků.

Největší zlepšení bylo zaznamenáno u pacientů užívajících intranazální mometazon. Hodnoty interferonu gama před léčbou a po ní byly ve všech skupinách nezměněny. Hodnota IL-5 byla významně snížena po léčbě intranazálním mometazonem, ostatní léky tuto hodnotu nezměnily. Mometazon prokázal nejen nejlepší klinickou účinnost, ale také přímou účinnost na snížení proalergických cytokinů na nosní sliznici. Potvrdil tak úlohu intranazálních steroidů jako zlatého standardu léčby středně těžké a těžké perzistující alergické rýmy.

(van)

Zdroj: Segundo, G. R. S., et al.: Local cytokines and clinical symptoms in children with allergic rhinitis after different treatments. Biologics: Targets & Therapy, 2009: 3; 469–474.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#