#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Krátkodobý růst dětí léčených pro ekzém krémem s mometasonfuroátem nebo tacrolimem

18. 3. 2008

Místně na kůži podávané glukokortikoidy jsou v léčbě dětí s atopickým ekzémem stále nejpoužívanějšími léky. Jejich podávání má již mnohaletou historii a jsou s ním bohaté zkušenosti.

Místně na kůži podávané glukokortikoidy jsou v léčbě dětí s atopickým ekzémem stále nejpoužívanějšími léky. Jejich podávání má již mnohaletou historii a jsou s ním bohaté zkušenosti. Kortikoidy mají řadu protizánětlivých účinků, ale mají také mnoho účinků nežádoucích.

Při místním podání na kůži způsobují její zeslabení, oslabení cévní stěny a rozšíření cév, větší náchylnost kůže k infekci, vstřebávají se do oběhu a působí také celkově, mimo jiné zpomalují růst. Strach z vedlejších účinků vede mnohé rodiče k nedodržování léčby. Proto jsou vyvíjeny nové molekuly kortikoidů nebo jsou na kůži podávány jiné protizánětlivé léky, které tyto vedlejší účiny nemají. Je to například tacrolimus. Při podání celkovém je používán hlavně jako imunosupresivum po transplantacích a při autoimunitních onemocněních. Mometasonfuroát a tacrolimus mají u dětí s atopickým ekzémem při místním podání obdobný účinek a vykazují málo nežádoucích účinků.

Cílem studie dánských autorů bylo porovnat rychlost růstu dětí léčených pro ekzém mometasonfuroátem nebo tacrolimem v místním podání. Růst byl monitorován knemometricky (měřením délky dolní končetiny). U tacrolimu nebylo nikdy prokázáno, že by nějakým způsobem ovlivňoval růst, ani při podání celkovém.

Studie se zúčastnilo 20 dětí ve věku 5–12 let, které trpěly atopickým ekzémem. Nesměly brát žádné kortikoidy – ani spreje do nosu nebo inhalační kortikoidy pro astma. Po úvodní čtrnáctidenní periodě bez léčby byl náhodně vybraným pacientům nasazen mometason nebo tacrolimus. Léčebnými krémy promazávali pacienti vždy denně celé tělo, nikoli jen postižená místa. Každý týden byl hodnocen stav ekzému a měřena délka dolní končetiny. Studie trvala 6 týdnů.

Výsledky ukázaly srovnatelné zlepšení ekzému v obou skupinách pacientů a nebylo zjištěno zpomalení růstu po léčbě mometasonem v krému. Bylo tedy prokázáno, že místní léčba atopického ekzému u dětí mometasonfuroátem nebo tacrolimem je stejně účinná jako léčba glukokortikoidy, a přitom nezpomaluje růstovou rychlost. Rozhodnutí zda použít ten či onen přípravek se tedy nemusí řídit strachem z nežádoucích vedlejších účinků na růst.

(van)

Zdroj: Gradman J, Wolthers OJ. Acta Paediatrica 2007;96.




Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#