#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kontakt s myším alergenem a hvízdavé bronchitidy a alergie v prvních sedmi letech života

27. 11. 2008

Souvislost myšího alergenu v domácím prostředí s rozvojem hvízdání, astmatu a alergie v dětství není zatím dobře prozkoumána. Výskyt astmatu v průmyslově vyspělých zemích včetně USA v poslední době stoupá. Více než 80 % dětských astmatiků je alergických na jeden nebo více inhalačních alergenů.

Mnoho studií již zkoumalo vliv alergenů roztočů, domácích mazlíčků nebo švábů na rozvoj hvízdaní, astmatu nebo alergie v dětství. O vlivu myšího alergenu na rozvoj alergií není zatím známo téměř nic. V poslední době ale bylo prokázáno, že děti s astmatem jsou myšímu alergenu vystavovány velice často, a to jak v městských, tak ve venkovských oblastech. Cílem studie amerických autorů bylo prozkoumat vliv myšího alergenu na rozvoj hvízdání, alergie a astmatu v prvních sedmi letech života.

Studie se zúčastnilo 498 dětí ve věku od narození do sedmi let, jejichž rodiče trpěli astmatem nebo alergií. Rodiče pravidelně odpovídali na dotazy týkající se kontaktu s myším alergenem v domácnosti. Současně bylo množství tohoto alergenu vyšetřováno v prachu z domácností v době, kdy dítě bylo 2 až 3 měsíce staré.

Rodiči udávaný výskyt myší v domácnosti během 1. roku života dítěte byl rizikovým faktorem pro přechodné hvízdání v časném věku. Současný výskyt myšího alergenu byl rizikem pro současné hvízdání, avšak časná expozice myšímu alergenu nebyla rizikovým faktorem pro rozvoj astmatu, ekzému nebo alergické rýmy ve věku 7 let. Znamenala ale vyšší riziko pro senzibilizaci na více než 1 alergen ve školním věku.

Výsledkem studie bylo tedy zjištění, že u dětí rodičů s astmatem nebo alergií zvyšuje kontakt s myším alergenem riziko hvízdání během prvních sedmi let života. Časná expozice myšímu alergenu je spjata s časným hvízdáním a s alergickou senzibilizací později v životě.

(van)

Zdroj: Phipatanakul W, a spol. Allergy 2008;63:1512–1518.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#