#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Koncentrace proteinu Clara cell v séru a nosní laváži u dětí s alergickou rýmou

15. 10. 2012

Nedávno provedená studie případů a kontrol ukázala snížení bílkoviny tvořené Clarovými buňkami, nazvané Clara cell (secretory) protein nebo 16-kDa protein (CCSP nebo CC16) v séru dětí s alergickou rýmou, nikoliv v nosní laváži.

CCSP je bílkovina nalezená v epitelu dýchacích cest. Poprvé byla její syntéza zjištěna v Clarových buňkách terminálních bronchiolů. Pravděpodobně moduluje lokální zánětlivou reakci v dýchacích cestách. Její sekrece klesá při poškození epitelu dýchacích cest (např. při akutním plicním zánětu, při expozici azbestu, po operaci srdce s mimotělním oběhem).

Cílem této studie bylo zhodnotit možnost využití CCSP jako markeru alergické rýmy v séru a nosní laváži u dětí. Zařazeno bylo 15 dětí s alergickou rýmou (10 chlapců, průměrný věk 9,47 ± 2,75 roku) a 15 zdravých dobrovolníků (6 chlapců, průměrný věk 8,63 ± 2,28 roku). Nejčastějšími příznaky alergické rýmy byly rhinorea a nosní obstrukce (100 %), svědění (93,3 %) a kýchání (73,3 %).

Výsledky ukázaly statisticky významně nižší hodnoty CCSP v séru u dětí s alergickou rýmou (průměrná hodnota 2,03 ± 0,59 μg/l) než u kontrol (p ≤ 0,0001). Hladina CCSP v séru byla spolehlivým prediktorem přítomnosti alergické rýmy při hraniční hodnotě 3,75 μg/l se senzitivitou 100 %, specificitou 80 % a diagnostickou přesností 90 %. Koncentrace CCSP v tekutině z nosní laváže nebyla v této studii spolehlivým prediktorem alergické rýmy (průměrná hodnota 12,73 ± 8,25 μg/l).

Tato malá studie ukázala, že koncentrace CCSP v séru by mohla být novým senzitivním periferním markerem poškození dýchacích cest. Na rozdíl od koncentrace CCSP v nosní laváži je sérová hladina CCSP prediktorem alergické rýmy u dětí.

(zza)

Zdroj: Deraz T. E. et al. Serum and nasal lavage fluid Clara cell protein decreases in children with allergic rhinitis. Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 2012 Sep; 76 (9): 1241–4.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#