#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Incidence rinitidy a rizikové faktory vzniku v raném dětství

12. 9. 2011

Rinitida je v současné době stále častějším jevem, avšak o rizikových faktorech tohoto onemocnění se ví poměrně málo. A právě rizikovými faktory vzniku rinitidy v časném raném věku se blíže zabývala velká populační kohortová studie ECRHS.

Rinitida je v současné době stále častějším jevem, avšak o rizikových faktorech tohoto onemocnění se ví poměrně málo. A právě rizikovými faktory vzniku rinitidy v časném raném věku se blíže zabývala velká populační kohortová studie ECRHS (European Community Respiratory Health Study).

V letech 1992–1994 byli v rámci této studie vyšetřeni jedinci ve věku 20 až 44 let celkem ze 48 center ve 22 zemích. V průměru o 8,9 roku později 28 center své pacienty znovu podrobilo vyšetření. Příznaky rinitidy udávalo v dotazníku celkem 8 486 dotazovaných účastníků. K posouzení nezávislých prediktorů rinitidy ve věku ≤ 5, 6–10, 11–20 a ≥ 21 let byla použita Coxova regresní analýza.

Celoživotní incidence rinitidy byla u mužů 7/1 000/rok a u žen 7,95/1 000/rok (p = 0,002). U žen došlo k rozvoji rinitidy méně často v pozdějším dětském věku (HR 0,63; 95% CI 0,47–0,85) a naopak častěji v dospělosti, než tomu bylo u mužů (HR 1,36; 95% CI 1,11–1,66). U atopických jedinců byl sourozenecký vztah spojen s nižším rizikem rozvoje rinitidy po celý život. Časný kontakt s dětmi v rodině nebo denní péče byla spojena s nižší incidencí rinitidy, a to především do věku 5 let (HR 0,84; 95% CI 0,72–0,99). Kontakt s domácími zvířaty v raném dětství nebo vyrůstání na farmě pak bylo spojeno s menším výskytem rinitidy v dospívání (HR 0,50, 95% CI 0,37–0,68).

Dle výsledku této studie je tedy pohlaví významným rizikovým faktorem vzniku rinitidy, měnícím se s věkem v závislosti na přítomnosti atopie. Zdá se tedy, že jak časná socializace dítěte v rodině, tak i kontakt s domácími zvířaty, by mohl mít protektivní vliv na vznik rinitidy, s rizikem měnícím se v závislosti na věku a atopické predispozici.

(mik)

Zdroj: Matheson M. C. et al. Early-life risk factors and incidence of rhinitis: Results from the European Community Respiratory Health Study-an international population-based cohort study. J Allergy Clin Immunol. Publikováno on-line 11. července 2011.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#