#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hodnocení kvality života a její závislost na tíži nemoci u dětí s atopickou dermatitidou

25. 4. 2011

Atopická dermatitida je zánětlivé kožní onemocnění charakterizované červenými papulami či vezikulami ve formě akutní a lichenifikací ve formě chronické. Pacienty trápí svědění, zřetelně viditelné kožní léze, ale i psychologické a společenské důsledky.

Atopická dermatitida je zánětlivé kožní onemocnění charakterizované červenými papulami či vezikulami ve formě akutní a lichenifikací ve formě chronické. Pacienty trápí svědění, zřetelně viditelné kožní léze, ale i psychologické a společenské důsledky. Tíže nemoci je hodnocena skórovacími systémy, jako jsou SCORAD (SCORing Atopic Dermatitis) nebo tříbodová stupnice TIS (Three Item Severity score), hodnotící erytém, edém a exkoriace. Zatímco tyto systémy jsou spolehlivé ke stanovení rozsahu a tíže atopické dermatitidy, vesměs selhávají při zapojení psychologických dopadů a zhoršení kvality života.

K ozřejmení kvality života je v současnosti dostupných několik dotazníků. Sem patří:

  • DFI (Dermatitis Family Impact), který hodnotí dopad nemoci na celou rodinu,
  • CDLQI (Children’s Dermatology Life Quality Index), který demonstruje dopady dermatologických onemocnění na kvalitu života obecně,
  • QoLIAD (Quality of Life in Atopic Dermatitis), který může být využit u dospělých pacientů,
  • CADIS (Childhood Atopic Dermatitis Impact Scale)
  • a IDQoL (Infants’ Dermatitis Quality of Life Index).

Z těchto dotazníků je IDQoL snad jediným vhodným a snadno použitelným pro děti ve věku ≤ 4 roky. V mnoha zemích včetně Nizozemska jsou to praktičtí lékaři, kteří primárně poskytují péči pacientům s atopickou dermatitidou. A pro ně je nezbytné, aby byla použitelnost dotazníku IDQoL pevně stanovena, stejně tak jako vztah mezi IDQoL a tíží nemoci.

Tato studie se tedy věnovala využití dotazníku IDQoL ke zhodnocení kvality života u dětí s atopickou dermatitidou. Tíže nemoci byla vymezena pomocí výše uvedených systémů SCORAD a TIS nebo pomocí doplňujících otázek dotazníku IDQoL. Celkem bylo ve studii 66 pacientů, z toho 41 % chlapců. Průměrný věk byl 31 měsíců.

Korelace mezi tíží nemoci dle hodnocení rodičů a dle hodnocení lékařů byla nízká. Stejně tak byla nízká i korelace mezi IDQoL a tíží nemoci dle hodnocení lékařů. Naproti tomu korelace mezi IDQoL a tíží nemoci dle hodnocení rodičů byla vysoká. Lze tedy říci, že tíže choroby a kvalita života ve vztahu k chorobě jsou rozdílné aspekty, což musíme vzít v úvahu zejména v případě, kdy hodnotíme léčbu a její úspěšnost nebo když je v rámci studií hodnocena nová dermatologická terapie.

(pes)



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#