#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Efekt prenatální expozice domácím zvířatům na hladiny IgE v raném dětství

19. 9. 2011

Přítomnost zvířat v domácnosti v prenatálním období a během časného dětství je spojena s nižší prevalencí alergické senzibilizace a celkovou koncentrací IgE protilátek v pozdějším věku.

Přítomnost zvířat v domácnosti v prenatálním období a během časného dětství je spojena s nižší prevalencí alergické senzibilizace a celkovou koncentrací IgE protilátek v pozdějším věku. Dosud nebyla provedena žádná studie, která by se zabývala vlivem expozice domácím zvířatům za pomoci měření celkové hladiny IgE protilátek v raném věku.

Autoři studie publikované v Journal of Allergy and Clinical Immunology sledovali individuální longitudinální trendy hladin celkových IgE protilátek v průběhu raného dětství a posuzovali tak účinek prenatální expozice domácím zvířatům. Krom toho se také snažili využít statistickou metodu, která by byla dostatečně flexibilní, aby umožnila zpracovat i nekoherentní a chybějící data.

Za použití populační kohorty (Wayne County Health, Environment, Allergy and Asthma Longitudinal Study Birth Cohort), která byla ze 62 % tvořena Afroameričany, bylo vyšetřeno celkem 1 187 dětí. U těchto dětí bylo provedeno 1 až 4 měření hladin celkových IgE ve vzorcích séra získaných do 2 let věku. Účinky expozice zvířatům na tvar křivky hladin IgE pak byly hodnoceny pomocí víceúrovňového longitudinálního modelu zohledňujícího opakovaná měření, chybějící údaje a přesný čas sběru dat.

Tvar křivky hladin IgE by bylo možné nejlépe charakterizovat jako nelineární, s urychleným vzestupem před 6. měsícem věku. V případě, že došlo k prenatální expozici zvířatům, byly hladiny celkových IgE nižší v průběhu celého raného období života (p < 0,001). Tento efekt byl statisticky signifikantně silnější u dětí narozených sekcí oproti těm porozeným vaginálně (P < 0,001 a P < 0,06), stejně jako u dětí neafroamerických matek (P < 0,001) ve srovnání s matkami Afroameričankami (P < 0,3).

Expozice domácím zvířatům a způsob porodu mohou být ukazateli expozice dětí určitým mikrobům. Vliv této expozice na další vývoj se však liší podle rasy.

(mik)

Zdroj: Havstad S. et al. Effect of prenatal indoor pet exposure on the trajectory of total IgE levels in early childhood. J Allergy Clin Immunol. Published online 8 August 2011. DOI: 10.1016/j.jaci.2011.06.039



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#