#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Časový profil protektivního účinku montelukastu u námahou indukované bronchokonstrikce

5. 12. 2011

Montelukast se v klinické praxi významně uplatňuje v prevenci pozátěžového bronchospazmu, který se dostavuje v prvních minutách fyzické námahy u velkého počtu astmatiků.

Montelukast se v klinické praxi významně uplatňuje v prevenci pozátěžového bronchospazmu, který se dostavuje v prvních minutách fyzické námahy u velkého počtu astmatiků. Profylaxe astmatu, jehož rozhodující složkou je bronchokonstrikce indukovaná tělesnou námahou, patří k jeho schváleným indikacím. Prezentovaná práce měla za cíl na souboru astmatických dětí za pomoci hodnocení v různých časových odstupech mezi dávkou a zátěží ověřit přesný nástup protektivního účinku montelukastu.

V této dvojitě zaslepené placebem kontrolované zkřížené 3 denní studii, které se celkově zúčastnilo 69 astmatických dětí, byla subjektům hodnocení randomizovaně přidělena sekvenční léčba montelukastem nebo placebo. Následně byly astmatické děti zařazeny do jedné ze sedmi skupin, které byly testovány v časovém odstupu 1, 2, 3, 4, 5, 6 a 8 hodin po podání přidělené medikace. V každé skupině byl zátěžový test prováděn vždy ve stejnou hodinu první a třetí den léčby.

Třetina astmatických dětí byla chráněna již od prvního dne léčby

Míra námahou indukované bronchokonstrikce byla posuzována na základě změny vteřinové vitální kapacity (FEV1) při funkčním vyšetření plic, jež udává objem vzduchu vydechnutý během 1. sekundy usilovného výdechu. První den léčby bylo po zátěži zaznamenáno průměrné snížení hodnoty FEV1 vůči výchozí hodnotě o 19,01 % u aktivně léčené skupiny a o 28,20 % ve skupině na placebu (p < 0,05). Redukce námahou indukované bronchokonstrikce v aktivní skupině byla potvrzena i třetí den, kdy léčba montelukastem vedla ke snížení průměrné pozátěžové hodnoty FEV1 o 14,89 %, zatímco ve skupině po podání placeba bylo naměřeno průměrné snížení FEV1 o 25,54 % (p < 0,05). Klinické kontroly pozátěžového bronchospazmu při léčbě montelukastem bylo dosaženo u 21 (30 %) dětí v prvním dni léčby a u 33 (48 %) dětí ve třetím dni léčby.

Protektivní účinek montelukastu prokázán v celém časovém rozpětí

Montelukast zajišťoval u námahou indukované bronchokonstrikce protektivní účinek od prvního dne léčby v časovém rozpětí od první do osmé hodiny po podání dávky. Antileukotrieny zprostředkovaná odpověď na léčbu je však vysoce individuální záležitost, jelikož u některých predisponovaných jedinců nebylo protektivního účinku dosaženo po celou dobu léčby. Z tohoto důvodu je nezbytné v klinické praxi míru odpovědi pacienta na léčbu pečlivě vyhodnocovat a zohlednit ji při nastavení dalšího léčebného plánu.

(hkh)

Zdroj: Peroni D. G., Pescollderungg L., Sandri M. et al. Time-effect of montelukast on protection against exercise-induced bronchoconstriction. Respir Med. 2011 Aug 22; doi:10.1016/j.rmed.2011.08.007



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#