#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bezpečnost a účinnost desloratadinu při léčbě sezonní alergické rýmy a chronické kopřivky

23. 9. 2010

Alergická rýma a chronická kopřivka jsou běžné nemoci, které významně zhoršují kvalitu života pacientů. Lékem první volby jsou v současnosti u těchto pacientů antihistaminika druhé generace.

Cílem postmarketingových studií německých a belgických lékařů bylo zjistit, jaká je účinnost, snášenlivost a bezpečnost desloratadinu podávaného 1× denně v dávce 5 mg při léčbě sezonní alergické rýmy nebo chronické kopřivky. Sezonní rýma je dnes podle nové klasifikace nazývána rýmou intermitentní, chronická kopřivka je taková, která trvá déle než 6 týdnů.

Studie se zúčastnilo celkem 77 800 pacientů ve věku od 12 let. Pro některou z uvedených diagnóz užívali desloratadin v dávce 5 mg denně v monoterapii po dobu průměrně 40 dní. Bylo zaznamenáno celkem 386 nežádoucích účinků u 287 pacientů. K nejčastějším patřila únava, bolesti hlavy, sucho v ústech a nauzea.

Snášenlivost byla drtivou většinou pacientů (98,5 %) hodnocena jako výborná. Pacienti hodnotili efekt léčby pomocí čtyřstupňové škály. Sledovali závažnost příznaků, narušení spánku a denních aktivit. Účinnost hodnotilo 59,4–88 % pacientů jako lepší v porovnání s předchozí léčbou jinými antihistaminiky. Nástup účinků byl považován za rychlejší než při předchozí léčbě u 51,6–82,4 % pacientů.

Desloratadin byl hodnocen jako účinný a bezpečný léky a většina pacientů, kteří před jeho nasazením užívali jiné antihistaminikum 2. generace, hodnotila desloratadin jako účinnější a nástup jeho účinku jako rychlejší.

(van)

Zdroj: Bachert, Claus; Maurer, Marcus; Clinical Drug Investigation. 30(2):109-122, February 1, 2010.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#