#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Adenotomie v časném dětství a riziko astmatu

7. 8. 2009

Opakované rýmy během dětství, větší počet sourozenců a vyrůstání na farmě jsou do určité míry ochrannými faktory před rozvojem alergií a astmatu. Podstatou je nejspíše stimulace vhodnými bakteriálními produkty a složkami, zejména endotoxinem, v době, kdy se imunitní systém vyvíjí. Je tak nastolena rovnováha imunitní odpovědi.

Některé infekce dolních dýchacích cest – vyvolané RS viry nebo virem spalniček – ale naopak zvyšují riziko astmatu. Místo, kde se infekce odehrává, a přesný vyvolávající patogen tak patrně hrají důležitou roli při stimulaci jednotlivých imunitních pochodů.

Finští lékaři hodnotili riziko astmatu u dětí, které podstoupily adenotomii. Nejčastější indikací k této operaci byly recidivující otitidy a sekretorická otitida. Hodnoceny byly jednak odpovědi uvedené v celonárodní dotazníkové akci od 483 pacientů, jednak údaje 1 616 dětí při propuštění z nemocnice, kde jim byla provedena adenotomie.

Při hodnocení dotazníkové akce se ukázalo, že u dětí mladších 4 let je nutnost provést adenotomii spojena s vyšším rizikem astmatu a alergie na zvířata. Podobně dopadlo i hodnocení nemocničních záznamů, kde byla rovněž nalezena spojitost mezi astmatem a adenotomií. U řady těchto dětí byla dokonce diagnóza astmatu stanovena ještě před adenotomií. Největší riziko astmatu měly děti, u kterých indikací k adenotomii byly recidivující otitidy.

Vyšší riziko astmatu u dětí, kterým byla provedena tenotomie, autoři vysvětlují společným predisponujícím faktorem, který vede jak k opakovaným otitidám, tak k rozvoji astmatu. Spekulují, že umírněná expozice mikrobům má protektivní vliv a imunitu stimuluje správným směrem. Oproti tomu nadměrná expozice zvyšuje riziko alergií a astmatu. Jedním z projevů nadměrné expozice mikrobům jsou i opakované otitidy, které následně vedou k adenotomii.

(van)

Zdroj: Mattila PS a spol, Pediatr Allerg Immunol, 2003, 14, 358–362.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#