#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Péče o kůži po výkonech v korektivní dermatologii

11. 9. 2016

Postupy aplikované v korektivní dermatologii jsou v dnešní době nejúčinnějšími metodami v prevenci stárnutí kůže. Ve volbě nejvhodnějšího způsobu ošetření kůže musíme ke každému pacientovi přistupovat individuálně. Nezanedbáváme ani důsledné poučení o péči o kůži po výkonu.

Zásady a doporučení pro péči o kůži po výkonu

Po zákroku narušujícím kožní bariéru je propustnost stratum corneum pro různé látky zvýšená a kůže je náchylnější ke vzniku a šíření infekce. Ošetření těsně po zákroku může být otevřené nebo uzavřené, v závislosti na velikosti rány. V prvních 2 týdnech po zákroku zabraňujeme bakteriální kontaminaci rány omýváním antiseptickými roztoky (např. 3% borovou vodou) s následnou aplikací antimikrobiální masti. Pro plošnou aplikaci je vhodné použít obkladovou aplikaci Polysanu s oleum helianthi, který působí protizánětlivě a adstringentně, nebo vazelínu s antimikrobiální látkou. Po 2 týdnech začínáme používat polomastné emulze s hydratačním a přetučňujícím účinkem s pH kolem 5. K omytí jsou vhodná dětská mýdla či mýdla s obsahem heparinu nebo v kombinaci s kortikoidy. Regeneraci podporujeme tlakovými masážemi. Doba dosažení úplné regenerace kůže je 4–8 týdnů. Nutností je fotoprotekce v období až 4–5 měsíců po zákroku. 

Aplikace heparinoidu S

Po dermatochirurgickém zákroku jsou nejdůležitější péče o ránu, správný průběh hojení a ošetřování jizvy. Po odstranění stehů a pevném srůstu sutury je vhodné aplikovat krém s obsahem heparinu nebo Heparoid v kombinaci s atrofizujícími kortikosteroidy. Účinnou látkou Heparoidu je heparinoid S. Vykazuje antikoagulační a lipolytickou aktivitu danou aktivací lipoproteinové lipázy odštěpující od lipoproteinů mastné kyseliny. V místě zánětu či pohmoždění snižuje srážlivost krve, urychluje vstřebávání krevních výronů, snižuje tvorbu otoků a pocit napětí, tlumí bolest, působí protizánětlivě a pozitivně ovlivňuje tvorbu jizev.

Závěr

Všechny metody korektivní dermatologie mohou být provázeny řadou komplikací, např. tvorbou hematomů, jizvením, bolestivostí při výkonu, perzistujícím erytémem či zvýšenou citlivostí kůže k zevním vlivům. Edukace pacienta v péči o kůži vhodnými metodami a prostředky je proto k dosažení požadovaného výsledku nanejvýš důležitá.

(raj)

Zdroje:
1. Růžičková-Jarešová L., Machovcová A. Péče o kůži po korektivně dermatologických zákrocích. Dermatológia pre prax 2007; 2: 68–69.
2. SPC Heparoid Léčiva. Dostupné na: www.sukl.cz



Štítky
Dermatologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#