#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Inovativní kolonoskop by měl do roku 2020 umožnit diagnostiku střevních karcinomů bez biopsie

14. 2. 2018

Přístroj vybavený pokročilou zobrazovací technikou by měl umožnit zhodnocení střevních polypů in situ. Multicentrický projekt jeho vývoje je financován Evropskou unií.

Současná kolonoskopie má své limity

Klasická kolonoskopie, následovaná resekcí polypu a histologickým vyšetřením, je zlatým standardem ve vyhledávání prekanceróz a karcinomů tlustého střeva. Metoda vykazuje velmi dobré výsledky, přesto ponechává prostor pro zlepšování.

Až 30 % polypů nemusí být při kolonoskopii zachyceno. Dále 29–42 % resekovaných polypů vykazuje hyperplastický charakter a nepředstavuje riziko maligního zvratu. Ve zbylých případech se jedná o neoplastické polypy a jen ty je nezbytné odstraňovat. Možnost spolehlivě zhodnotit charakter polypů in situ, což by omezilo četnost invazivních endoskopických zákroků a histologického vyšetřování, by přinesla nejen zvýšení bezpečnosti výkonu, ale taktéž snížení personálních a finančních nákladů na zdravotní péči.

Velký projekt s malým jménem

Projekt PICCOLO, financovaný z programu Evropské unie Horizont 2020 – rámcového programu pro výzkum a inovace, si klade za cíl tuto možnost lékařům přinést. Multidisciplinární tým se skládá z 9 subjektů sídlících v 5 evropských zemích. „Doufáme, že PICCOLO přinese zásadní výhody ve srovnání s tradiční kolonoskopií. Vyvineme pokročilý endoskop vybavený jednak optickou koherentní tomografií (OCT), jednak multifotonovou tomografií (MPT). Umožníme tak strukturální a funkční zobrazování s vysokým rozlišením, které nás informuje o změnách probíhajících na buněčné úrovni. Informace bude srovnatelná s tou, kterou jsme schopni získat tradičními histologickými technikami,“ přibližuje náplň projektu jeden z jeho řešitelů dr. Artzai Picon (Tecnalia, Španělsko).

Další použitou metodou bude inovativní označovací fluorescenční technologie. Detailní strukturální informace získaná prostřednictvím OCT a zkombinovaná s funkční informací z MPT by měla gastroenterologům přinést okamžitou identifikaci neoplastických lézí a přesnou a spolehlivou in vivo diagnostiku. Umožní zhodnotit stupeň diferenciace nádoru (grading), místní šíření a okraje. Snímky získané touto technikou, označovanou jako „optická biopsie“, budou vyhodnocovány automaticky. Úkolem projektu tak je nejen sestavit samotný endoskop, ale také nalézt zobrazovací biomarkery a vytvořit algoritmy, které umožní tuto automatickou analýzu.

Potenciál do budoucna

Řešitelé projektu doufají, že do konce roku 2018 se jim podaří sestavit první prototyp. V roce 2020 by pak mohly být zahájeny klinické studie s přístrojem. Jestliže bude projekt úspěšný, může přinést nejen revoluci v diagnostice kolorektálních neoplazií. Pokročilá zobrazovací technologie může být časem aplikována i na jiné orgány a onemocnění a zařadit se tak do lékařského arzenálu zobrazovacích metod po boku ultrazvuku, rentgenu či magnetické rezonance.

(luko)

Zdroj: PICCOLO. New endoscope to target colon tumours. Tisková zpráva. Dostupné na: www.piccolo-project.eu/contentfiles/publications/New_EU_project_Piccolo_to_target_colon_tumours_Press_release.pdf



Štítky
Onkologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#