#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Probiotikem nejen proti dětské kolice, ale i proti poporodní depresi

1. 8. 2017

V prospektivní jednoduše zaslepené randomizované studii byl sledován vliv Lactobacillus reuteri na dobu pláče kojenců i na spokojenost a psychickou pohodu rodičů.

Úvod

Dětská kolika, definovaná jako nadměrný pláč bez zjevné příčiny (přesná definice viz zdroj), je velkou zátěží pro mladé rodiny. Postihuje 10–30 % dětí v novorozeneckém a kojeneckém věku, podepisuje se na psychické pohodě rodičů a může být vyvolávajícím faktorem poporodní deprese. Navzdory desítkám let výzkumu zatím nemáme přesně definovanou ani příčinu dětské koliky, ani jednoznačné terapeutické možnosti v případě těchto obtíží. 

Metodika a cíle studie

Jedním z navrhovaných přístupů je použití probiotika Lactobacillus reuteri DSM 17938. Jeho efektivitou v léčbě dětské koliky se zabýval tým ze Šantungské univerzity v čínském městě Ťi-nan. Do placebem kontrolované jednoduše zaslepené randomizované studie bylo přijato 42 dětí mladších 4 měsíců, převážně či výlučně kojených. Po dobu 21 dní užívala polovina skupiny suspenzi na olejové bázi obsahující probiotikum L. reuteri v dávce 108 CFU, druhá polovina pak placebo identického vzhledu i složení, ovšem bez obsahu živých mikroorganismů. Výsledky byly vyhodnoceny o další týden později (celkově tedy po 4 týdnech trvání pokusu), přičemž primárním východiskem byl úspěch léčby, sekundárními pak zkrácení doby pláče, spokojenost rodičů a snížení výskytu či závažnosti mateřské deprese.

Výsledky

Úspěch léčby, definovaný jako zkrácení průměrné denní doby pláče o ≥ 50 %, byl pozorován u všech (100 %) dětí ve skupině s probiotikem, ale pouze u 15,7 % dětí ve skupině s placebem. Ve skupině s probiotikem navíc došlo k významně výraznějšímu zkrácení denní doby pláče než ve skupině s placebem (z 200,9 ± 6,3 min/den na 32,1 ± 8,3 min/den vs. 120,6 ± 20,0 min/den; p < 0,01). K významnému zkrácení doby pláče (p < 0,01) došlo dokonce už po prvním týdnu terapie probiotikem. Kromě toho byla ve skupině užívající probiotikum zjištěna významně vyšší spokojenost rodičů a výraznější zlepšení v oblasti mateřské deprese (hodnocené podle Edinburské škály postnatální deprese).

Závěr

Výzkumný tým na základě výsledků usoudil, že L. reuteri DSM 17938 redukuje denní dobu pláče a mateřskou depresi při dětské kolice. Jeho suplementace by mohla být efektivní a bezpečnou metodou léčby této časté a nepříjemné zdravotní komplikace v raném dětství.

(luko)

Zdroj: Mi G. L., Zhao L., Qiao D. D. et al. Effectiveness of Lactobacillus reuteri in infantile colic and colicky induced maternal depression: a prospective single blind randomized trial. Antonie Van Leeuwenhoek 2015 Jun; 107 (6): 1547−1553, doi: 10.1007/s10482-015-0448-9.



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#