#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba dětského průjmu za pomoci rychlé laboratorní diagnostiky a probiotik − úspěch pilotní studie

12. 1. 2017

Zkvalitnění diagnostiky a terapie průjmových onemocnění může nejen v africké Botswaně zachránit či zlepšit kvalitu mnoha dětských životů.

Opatrné zavádění novinek

Průjmová onemocnění jsou celosvětově druhou nejčastější příčinou smrti dětí pod 5 let věku, jejich důsledkem je často také opožděný kognitivní vývoj nebo malý vzrůst. Kvalitnější diagnostika následovaná cílenou ATB terapií a/nebo přidání probiotik do terapeutického schématu by mohly tuto situaci pomoci zlepšit. Zavádění nových medicínských přístupů do populace, která se s nimi dosud nesetkala, však nesmí být zbrklé. Pilotní studie, která proběhla v Botswaně za podpory grantu kanadské vlády, si kladla za cíl především prověřit realizovatelnost podobného programu v prostředí rozvojové africké země.

Nábor a randomizace

Během šesti měsíců se studie zúčastnilo 76 dětských pacientů ve věku 2−60 měsíců (5 let), kteří byli přijati do nemocnice s akutním průjmem, aniž by vykazovali známky sepse či krev ve stolici. Účastníkům sledování byla podána standardní rehydratační terapie a zinek, zároveň byli randomizováni do čtyř skupin:

  • rychlé diagnostické testování (a případně navazující ATB terapie) + probiotikum Lactobacillus reuteri,
  • rychlé diagnostické testování (a případně navazující ATB terapie) + placebo,
  • standardní péče (symptomatická léčba bez laboratorních testů) + probiotikum Lactobacillus reuteri,
  • standardní péče (symptomatická léčba bez laboratorních testů) + placebo.

Dvojí cíl studie

Používanou laboratorní metodou byla mnohočetná PCR k detekci původců Shigella, Campylobacter, enterotoxigenní E. coli Cryptosporidium. Podávané probiotikum Lactobacillus reuteri DSM 17938 (L. reuteri Protectis) je prověřeným probiotikem dostupným i v našich podmínkách. Primárním cílem této pilotní studie bylo nejen zjistit realizovatelnost obdobného projektu a množství zájemců o účast, ale i klinický přínos obou testovaných novinek (rychlá diagnostika a probiotikum). Terapie byla ve všech případech dodržována po dobu 60 dnů, následně byly děti sledovány po dobu dalších 60 dnů pro případnou rekurenci průjmu. Zároveň byla po těchto 60 dnech vyhodnocena růstová křivka a sledovány změny v jejím vývoji.

Slibné výsledky

Rychlá diagnostika v kombinaci s probiotikem L. reuteri Protectis (jež je obsaženo mj. v kapkách BioGaia) vedla k výraznému snížení rekurence průjmu a pozitivním změnám v rychlosti růstu. Rychlá diagnostika v kombinaci s placebem významný rozdíl oproti standardní terapii nepřinesly. Multicentrický klinický pokus obdobné koncepce se ukázal být v podmínkách Botswany proveditelným a dostupnost rychlé diagnostiky a probiotika potvrdila svůj vysoký potenciál stát se přínosem pro globální zdraví. Proto výzkumná skupina v červenci 2016 oznámila, že studie bude pokračovat a dojde k navýšení její kapacity.

(luko)

Zdroje: 

  1. Pernica J., Steenhoff A., Mokomane M. et al. Optimizing management of pediatric diarrhoeal disease in Botswana: a pilot, factorial, randomized, placebo-controlled trial of rapid enteric diagnostics and probiotic therapy. Open Forum Infect Dis 2015; 2 (suppl. 1), doi: 10.1093/ofid/ofv133.1177. Dostupné na: http://ofid.oxfordjournals.org/content/2/suppl_1/1624.short
  2. Botswana study with BioGaia’s probiotic to be scaled up. Vydáno: 26. 7. 2016. Citováno: 22. 10. 2016. Dostupné na: http://biogaia.com/botswana-study-biogaias-probiotic-be-scaled
  3. Optimizing the Management of Acute Diarrhoeal Disease. Vydáno: červen 2016. Citováno: 22. 10. 2016. Dostupné na: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02803827


Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#