#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Lactobacillus reuteri Protectis snížil u zdravých kojenců výskyt koliky, zácpy i epizod regurgitace

8. 3. 2016

Zajímavé výsledky přinesla studie zkoumající vliv Lactobacillus reuteri DSM 17938 (L. reuteri Protectis) na zažívání zdravých kojenců v prvních 3 měsících věku. Kapky obsahující tento kmen snížily u dětí narozených v termínu výskyt kojeneckých kolik, zácpy a epizod regurgitace.

Jednalo se o multicentrickou dvojitě zaslepenou a placebem kontrolovanou studii, ve které byly zdravým kojencům v prvních 3 měsících věku podávány kapky s L. reuteri Protectis. Do studie bylo zahrnuto 589 kojenců, kteří byli randomizováni k užívání buď kapek s L. reuteri Protectis (v dávce 1 × 108 CFU), nebo placeba 1× denně po dobu 90 dnů. Studii dokončilo 468 kojenců.

Výsledky studie

Při hodnocení stavu po měsíci trvání studie bylo zjištěno, že kojenci užívající L. reuteri Protectis proplakali denně polovinu času oproti těm, kteří užívali placebo (45 minut v porovnání s 96 minutami; p < 0,01). Tento signifikantní rozdíl přetrvával i v dalším průběhu studie až do jejího ukončení po 3 měsících sledování.

Kojenci ve skupině léčené kapkami s L. reuteri Protectis měli zároveň lepší motilitu střev, což vedlo k častějšímu vyprazdňování během dne (děti s L. reuteri Protectis se vyprazdňovaly o 30 % častěji) a k menšímu výskytu regurgitačních epizod (epizod regurgitace bylo u dětí léčených L. reuteri Protectis o 37 % méně) v porovnání s kojenci ze skupiny léčené placebem.

Nebyly přitom zaznamenány žádné nežádoucí účinky.

Nákladová efektivita

Studie se současně věnovala i nákladové efektivitě užívání kapek s probiotiky. Do modelu autoři zahrnuli pouze přímé náklady spojené s výskytem kolik, zácpy či regurgitace u dětí. Nepřímé náklady, které souvisejí se stresem a nervozitou rodičů při neztišitelném pláči kojence, zahrnuty nebyly. Z výsledků plyne, že při užívání kapek uspoří každá rodina na přímých nákladech 88 eur. Dalších 104 eur ušetří na každém dítěti společnost.

Závěr

Kapky s L. reuteri Protectis jsou účinnou a bezpečnou prevencí kojeneckých kolik a snižují rovněž výskyt zácpy a epizod regurgitace v této věkové kategorii.

(epa)

Zdroj: Indrio F., Di Mauro A., Riezzo G. et al. Prophylactic use of a probiotic in the prevention of colic, regurgitation, and functional constipation: a randomized clinical trial. JAMA Pediatr 2014 Mar; 168 (3): 228−233; doi: 10.1001/jamapediatrics.2013.4367.



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#