Lactobacillus reuteri prokázal v in vitro studii antimykotické účinky proti kvasinkám rodu Candida způsobujícím orální infekce
Kvasinky rodu Candida jsou běžnými komenzály v dutině ústní a součástí normálního orálního mikrobiomu u 25–75 % zdravých jedinců. Jedná se však o oportunní patogeny a i v dutině ústní se mohou vyskytovat infekce způsobené kvasinkami. Nedávno byly k alternativní léčbě kvasinkových infekcí v dutině ústní navrženy probiotické kmeny bakterií, jež mohou vést k ovlivnění orálního mikrobiomu.
Cíle a metodika studie
Cílem dánské studie bylo in vitro ověřit antimykotický potenciál probiotických bakterií Lactobacillus reuteri (DSM 17938 a ATCC PTA 5289) u 6 druhů orálních kvasinek rodu Candida (C. albicans, C. glabrata, C. krusei, C. tropicalis, C. dubliniensis a C. parapsilosis). Pomocí spektrofotometrie byla zkoumána schopnost laktobacilů koagregovat s kvasinkami, schopnost inhibovat jejich růst byla potom testována pomocí specifické kultivace (agar overlay method). Navíc byla pomocí mikrosenzorů zkoumána změna pH v prostředí a produkce peroxidu vodíku laktobacily.
Výsledky
L. reuteri ATCC PTA 5289 a L. reuteri DSM 17938 byly schopné koagregovat s kvasinkami z rodu Candida. L. reuteri PTA 5289 měl po 4hodinové inkubaci u všech kvasinek vyšší míru koagregace než L. reuteri DSM 17938 (p < 0,001). V inhibici růstu byl naopak signifikantně lepší L. reuteri DSM 17938 (p < 0,001). L. reuteri DSM 17938 a ATCC PTA 5289 dokázaly téměř úplně inhibovat růst kvasinek C. albicans a C. parapsilosis, neměly však vliv na C. krusei. Měření pH ukázalo, že kvasinka C. krusei je schopná lépe než ostatní odolat působení kyselin produkovaných laktobacily.
Závěr
Laktobacily L. reuteri mají antimykotické schopnosti proti 5 ze 6 orálních druhů z rodu Candida, navíc se potvrdilo, že probiotické vlastnosti se u jednotlivých laktobacilů liší.
(epa)
Zdroj: Jørgensen M. R., Kragelund C., Jensen P. Ø. et al. Probiotic Lactobacillus reuteri has antifungal effects on oral Candida species in vitro. J Oral Microbiol 2017 Jan 18; 9 (1): 1274582, doi: 10.1080/20002297.2016.1274582.
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.