#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zpráva ECDC o klíšťové encefalitidě

10. 2. 2013

V minulém roce byla zveřejněna zpráva Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) zaměřená na epidemiologii klíšťové encefalitidy (KE).

V minulém roce byla zveřejněna zpráva Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) zaměřená na epidemiologii klíšťové encefalitidy (KE). Zpráva shrnuje výskyt KE ve všech evropských zemích a zaměřuje se také na způsob sledování výskytu KE a sběr epidemiologických dat, který se v jednotlivých zemích uplatňuje. Jaké zpráva přináší závěry a jaká jsou její hlavní doporučení?

Data o výskytu KE

Zpráva o výskytu KE v Evropě se zaměřuje pouze na období let 2000–2010. Data o výskytu KE bylo možné získat ve 20 z celkových 30 zemí náležejících do zkoumaného regionu. I mezi těmi zeměmi, které mají zavedený systém sledování případů KE, však existují významné rozdíly, například v definici klinického případu KE nebo v laboratorní diagnostice. Údaje z jednotlivých zemí proto není možné vždy jednoduše porovnat.

I přesto, že údaje z jednotlivých sledovaných zemí nejsou vždy srovnatelné, identifikovala zpráva ECDC v rámci Evropy hlavní rizikové oblasti z hlediska výskytu KE. Za nejrizikovější regiony byly označeny střední a východní Evropa, dále pobaltské a trochu překvapivě i severské země. Oblast výskytu KE dosahuje směrem na západ až do Švýcarska a do francouzského regionu Alsasko, směrem na jih do severní Itálie a balkánských zemí. Celoevropsky nejvíce rizikovou skupinou z hlediska onemocnění KE jsou muži ve věku 40 až 60 let, což je pravděpodobně odrazem toho, že nejvyšší riziko onemocnění je u osob pobývajících často v přírodě.

Závěry a doporučení zprávy

Na základě údajů, které autoři zprávy postupně shromáždili ze všech evropských zemí, bylo formulováno několik doporučení pro zástupce Evropské unie a jednotlivých evropských zemí. Autoři zprávy především zdůrazňují nutnost lepšího a srovnatelného epidemiologického sledování ve všech evropských zemích, a to nikoli jen na národní úrovni, ale také v rámci jednotlivých regionů. Kromě toho je potřeba podle autorů zprávy vydat doporučení ohledně očkování pro občany Evropské unie a pro osoby cestující do endemických oblastí.

(vek)

Zdroj: European Centre for disease prevention and control: Epidemiological situation of tick-borne encephalitis in the European Union and European Free Trade Association countries. Technical Report – zpráva od skupiny autorů Stefanoff P. et al. – vydáno v r. 2012; doi: 10.2900/62311; dostupné na webu ecdc.europa.eu



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#