#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Konvenční a zrychlené očkovací schéma klíšťové encefalitidy

3. 6. 2010

Klíšťová encefalitida je nebezpečné onemocnění, které je zpravidla vyvoláno flaviviry, ale rovněž herpesviry nebo arboviry. Mezihostitelem viru bývají obvykle divoce žijící zvířata či zvířata pasoucí se ve volné přírodě. Nejlepší ochranou proti danému onemocnění je bezesporu očkování.

Indikace vakcín

Vakcíny se používají pro aktivní imunizaci dětí starších jednoho roku a dospělých jedinců. Ve výjimečných případech lze očkovat i děti mladší než jeden rok, avšak hranicí je věk šest měsíců. Pro očkování dětí mladších 12 let se používá dětská verze vakcíny. Postexpoziční profylaxe se nedoporučuje.

Charakteristika vakcíny

V současné době jsou u nás dostupné vakcíny FSME – Immun a Encepur. Jedná se o formaldehydem inaktivovanou čištěnou suspenzi viru klíšťové encefalitidy. Jako nosič se užívá hydroxid hlinitý. Existují dvě formy – pro děti a pro dospělé. Dospělým se aplikuje 0,5 ml, dětem pak 0,25 ml. Vakcína se podává intramuskulárně, nad úpon deltového svalu. Ve výjimečných případech se může u malých dětí podat do anterolaterální oblasti stehna. Intravenózně se podat nesmí.

Očkovací schémata

Jedním ze dvou typů schémat je konvenční očkovací schéma. Spočívá v tom, že druhá dávka se podá za 1 až 3 měsíce po první a třetí dávka za 9–12 měsíců od dávky druhé. Je nutné vědět, že člověk je chráněn proti nákaze až po 14 dnech od aplikace druhé dávky, a to po dobu jednoho roku. Po aplikaci třetí dávky trvá ochrana přibližně tři roky. Tento typ vakcíny je obecně více doporučován.

Druhou možností je zrychlené očkovací schéma. U tohoto typu očkování se druhá dávka aplikuje za 14 dní a třetí dávka pak za 5–12 měsíců. Uvedený typ vakcíny je vhodný jako volba před návštěvou endemických oblastí a dále v případech, kdy už je klíště přisáté. Nevýhodou je vyšší cena vakcíny.

Kdy neočkovat

Nesmí být očkovány osoby s akutním horečnatým onemocněním, a to ještě minimálně dva týdny po úplném uzdravení. Kontraindikací jsou rovněž těžké alergické reakce na nějakou složku vakcíny. V průběhu gravidity a laktace se očkovat nedoporučuje.

Nežádoucí účinky

Po očkování proti klíšťové encefalitidě se popisují nežádoucí účinky celkové a místní. Celkové nežádoucí účinky zahrnují nauzeu, únavu, myalgii, zvýšenou teplotu. Lokální reakce představují bolest a citlivost v místě vpichu, zarudnutí, otok, zatvrdnutí. Lokální typ reakce se objevuje zpravidla do sedmi dnů a spontánně vymizí. Celková reakce se může objevit až 72 hodin po aplikaci a vyžaduje návštěvu lékaře.

(ena)

Zdroj:
Petráš M., Lesná I. K. Manuál očkování 2010, 3. vydání, leden 2010, pp. 311–332.



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#