#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Klíšťová encefalitida u dětí zůstává často nediagnostikovaná

22. 7. 2013

Retrospektivní přehled klinických projevů a několika tisíc sérologických vyšetření protilátek proti klíšťové encefalitidě (antiKE) naznačuje, že klíšťová encefalitida u dětí má často jen nezřetelné příznaky, které ukazují na nespecifikované zánětlivé onemocnění.

Retrospektivní přehled klinických projevů a několika tisíc sérologických vyšetření protilátek proti klíšťové encefalitidě (antiKE) naznačuje, že klíšťová encefalitida u dětí má často jen nezřetelné příznaky, které ukazují na nespecifikované zánětlivé onemocnění. Kvůli tomu může klíšťová encefalitida v dětském věku často unikat diagnóze, což je zneklidňující zvláště kvůli jen málo prozkoumanému riziku dlouhodobých následků.

Na téma diagnostiky klíšťové encefalitidy u dětí se před časem zaměřila švédská studie publikovaná v časopise The Pediatric Infectious Disease Journal. Autoři studie vyhodnotili výsledky antiKE sérologie u celkem 3 635 vzorků, z toho 699 vzorků pocházelo od dětí mladších 16 let. Vzorky byly získány během sezóny klíšťat od jara do podzimu, nejvyšší počet vyšetřených vzorků byl v srpnu. Sérologické vyšetření bylo provedeno na žádost nemocnice nebo praktického lékaře.

Většina dětí s pozitivním sérologickým nálezem bydlela v endemické oblasti nebo ji navštívila a přisáté klíště v nedávné době udávalo 75 % z nich. Ve srovnání s dospělými byly u dětí častější nespecifické příznaky onemocnění (zvýšení teploty, bolesti hlavy, únava), zatímco projevy encefalitidy (kognitivní dysfunkce, poruchy motoriky) byly častější u dospělých. Meningeální příznaky (například ztuhlost šíje) byly patrné přibližně stejně často v obou skupinách. U dětí byla ve srovnání s dospělými kratší průměrná doba hospitalizace a ve skupině dětí nedošlo k žádnému úmrtí.

Podle autorů studie získaná data ukazují, že projevy klíšťové encefalitidy u dětí jsou spíše nespecifické, a toto onemocnění v dětském věku proto může často unikat diagnóze. Vzhledem k tomu, že klíšťová encefalitida u dětí může být zdrojem dlouhodobých následků, které jsou v současné době jen málo prozkoumané, bylo by žádoucí myslet u dětí častěji na možnost tohoto onemocnění a častěji provádět antiKE sérologické vyšetření.

(vek)

Zdroj: Hansson M. E. et al. Tick-borne encephalitis in childhood: rare or missed? Pediatr Infect Dis J. 2011 Apr; 30 (4): 355–7.



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#