#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

prof. MUDr. Aleš Rejthar, CSc.(30. 6. 1938–16. 10. 2015)


Vyšlo v časopise: Klin Onkol 2015; 28(6): 397
Kategorie: Editorial

Exegi monumentum aere perennius regalique situ pyramidum altius, quod non imber edax, non Aquilo impotens possit diruere aut innumerabilis. Q. Horat

Vážení čtenáři,

na tomto místě mi dovolte krátkou vzpomínku na mého předchůdce, který svým dlouholetým působením, ať již jako člen redakční rady nebo vedoucí redaktor, nesmazatelně ovlivnil podobu a kvalitu časopisu Klinická onkologie.

S prof. Rejtharem jsem se pravidelně setkával již od svého nástupu do onkologického ústavu, kdy na mne vždy působil jako autorita nejen v onkopatologii, ale i v dalších odborných i neodborných tématech a současně jako nesmírně vitální a energická osobnost.

K mnohem bližšímu setkávání pak začalo docházet poté, co jsme se sešli ve výkonné redakční radě našeho časopisu. Tyto začátky byly pro mne poměrně složité, spoustu věcí jsem se musel učit za chodu, a ten, kdo mi byl vždy schopen pomoci a poradit, byl právě prof. Rejthar. Vydávání časopisu v té době probíhalo za výrazně méně komfortních podmínek než nyní. Problémem bylo mnohdy i samotné naplnění čísla, obecně v této době byla menší ochota autorů něco psát a současně Klinická onkologie nebyla dostatečně atraktivní. V této situaci dovedl prof. Rejthar vždy nějakým způsobem zasáhnout a přispět ke zdaru. Není tajemstvím, že tehdejší vedení onkologického ústavu s ním bylo v antagonistickém vztahu, který nakonec vyústil v jeho odchod na jiné pracoviště. Práce v redakční radě tak získala určitý nádech ilegální činnosti, včetně jistých pokusů o její narušení. Bez ohledu na mnohá provizoria se postupně dařilo zlepšovat jak úroveň práce v redakci samotné, tak i celkovou úroveň časopisu. Byl to právě a především prof. Rejthar, který nejenže dokázal vše uřídit, ale současně udržet velmi příjemnou a motivující atmosféru.

Jeho optimizmus byl vždy nezdolný, což se až podivuhodným způsobem ukázalo v posledních letech, kdy –  ač vážně nemocen a jasně zpraven o prognóze –  se do poslední chvíle aktivně účastnil práce v redakci a plánoval další činnost. O jeho nezdolnosti svědčí i fakt, že jedinou schůzkou výkonné redakční rady, na které nebyl přítomen, byla den před tím, než nás dostihla smutná zpráva.

Náš časopis již bude vždy ovlivněn jeho osobností a udržení a zlepšování jeho úrovně bude pro nás nejlepším způsobem, jak uctít jeho památku.

doc. MUDr. Vuk Fait, CSc.

vedoucí redaktor časopisu


Štítky
Dětská onkologie Chirurgie všeobecná Onkologie

Článek vyšel v časopise

Klinická onkologie

Číslo 6

2015 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#