Vliv diety na incidenci a rozvoj karcinomu prostaty
Řada odborných studií se zabývá možnostmi, jak pomocí složení jídelníčku snížit riziko vzniku a rozvoje rakoviny prostaty. Z jednotlivých údajů se dá složit určitý dietní vzorec, který bude zcela jistě přínosný jak pro potenciálně ohrožené pacienty, tak pro pacienty s již diagnostikovanou rakovinou prostaty.
Rakovina prostaty (PCA) patří k významným příčinám mortality mužů v USA. Prevalence onemocnění se stále zvyšuje nejen v USA, ale i po celém světě. Je charakteristické, že stoupá v těch zemích, kde převládá složení jídelníčku tzv. „západního typu“. Epidemiologické, preklinické a klinické studie naznačují možný vliv složení jídelníčku na výskyt a vývoj rakoviny prostaty. Zabývají se množstvím jednotlivých nutrientů, dietních faktorů a stravovacích zvyků ve vztahu k incidenci a vývoji rakoviny prostaty.
V těchto studiích byl hodnocen vliv jednotlivých složek stravy na toto onemocnění. K jakým závěrům studie došly? Muž obývající USA či západní Evropu by měl omezit množství cukrů ve stravě a zvýšit příjem sójových bílkovin (izoflavon genistein snižuje růst rakovinných buněk a snižuje potenciál k metastázování v těle). Roli hraje také příjem vitamínů. Vitamíny C a E mohou zpomalit růst nádoru, vitamíny D a K zase působí proti rozvoji nemoci. Zelený čaj omezuje růst rakovinných buněk indukcí apoptózy a roli hraje i jeho protizánětlivý účinek. Některé studie zmiňují pozitivní vliv resveratrolu na růst rakovinných buněk, jiné toto naopak nepotvrdily. K negativním faktorům ve stravě patří vyšší podíl nasycených tuků a užívání beta-karotenu. Naopak pozitivně působí vyšší množství nenasycených omega3-mastných kyselin, rajčat a potravin vyrobených z rajčat.
Navzdory tomu, že výsledky studií jako celek jsou nekonzistentní a ne zcela průkazné, představují velký potenciál možností, jak ovlivnit vznik a rozvoj rakoviny prostaty. Kombinace prospěšných složek stravy může představovat důležitý vzorec pro doporučení ve výživovém poradenství pro muže ohrožené rakovinou prostaty. Tento vzorec by jako základní faktory zahrnoval snížení přijmu cukrů, nasycených tuků a vařeného masa a naopak vyšší podíl ovoce a zeleniny ve stravě.
(tda)
Zdroj: Pao-Hwa Lin, William Aronson and Stephen J Freedland. Nutrition, dietary interventions and prostate cancer: the latest evidence, BMC Medicine 13/2015: 3
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.