Přihlášení

Přihlášený uživatel: . Nejste to Vy? Přihlašte se pod svým e-mailem.

Zadejte prosím své heslo do proLékaře.cz, abychom ověřili, že jste to opravdu Vy.

 
Karcinom prostaty: Novinky
Odborné společnosti
Kongresy
Zajímavé odkazy
Časopisy
 

Vliv diety na incidenci a rozvoj karcinomu prostaty

Specializace: onkologie urologie
Téma: Karcinom prostaty

Vydáno: 14.7.2015

Vliv diety na incidenci a rozvoj karcinomu prostaty

Řada odborných studií se zabývá možnostmi, jak pomocí složení jídelníčku snížit riziko vzniku a rozvoje rakoviny prostaty. Z jednotlivých údajů se dá složit určitý dietní vzorec, který bude zcela jistě přínosný jak pro potenciálně ohrožené pacienty, tak pro pacienty s již diagnostikovanou rakovinou prostaty.

Rakovina prostaty (PCA) patří k významným příčinám mortality mužů v USA. Prevalence onemocnění se stále zvyšuje nejen v USA, ale i po celém světě. Je charakteristické, že stoupá v těch zemích, kde převládá složení jídelníčku tzv. „západního typu“. Epidemiologické, preklinické a klinické studie naznačují možný vliv složení jídelníčku na výskyt a vývoj rakoviny prostaty. Zabývají se množstvím jednotlivých nutrientů, dietních faktorů a stravovacích zvyků ve vztahu k incidenci a vývoji rakoviny prostaty.

V těchto studiích byl hodnocen vliv jednotlivých složek stravy na toto onemocnění. K jakým závěrům studie došly? Muž obývající USA či západní Evropu by měl omezit množství cukrů ve stravě a zvýšit příjem sójových bílkovin (izoflavon genistein snižuje růst rakovinných buněk a snižuje potenciál k metastázování v těle). Roli hraje také příjem vitamínů. Vitamíny C a E mohou zpomalit růst nádoru, vitamíny D a K zase působí proti rozvoji nemoci. Zelený čaj omezuje růst rakovinných buněk indukcí apoptózy a roli hraje i jeho protizánětlivý účinek. Některé studie zmiňují pozitivní vliv resveratrolu na růst rakovinných buněk, jiné toto naopak nepotvrdily. K negativním faktorům ve stravě patří vyšší podíl nasycených tuků a užívání beta-karotenu. Naopak pozitivně působí vyšší množství nenasycených omega3-mastných kyselin, rajčat a potravin vyrobených z rajčat.

Navzdory tomu, že výsledky studií jako celek jsou nekonzistentní a ne zcela průkazné, představují velký potenciál možností, jak ovlivnit vznik a rozvoj rakoviny prostaty. Kombinace prospěšných složek stravy může představovat důležitý vzorec pro doporučení ve výživovém poradenství pro muže ohrožené rakovinou prostaty. Tento vzorec by jako základní faktory zahrnoval snížení přijmu cukrů, nasycených tuků a vařeného masa a naopak vyšší podíl ovoce a zeleniny ve stravě.

(tda)

Zdroj: Pao-Hwa Lin, William Aronson and Stephen J Freedland. Nutrition, dietary interventions and prostate cancer: the latest evidence, BMC Medicine 13/2015: 3

 

Hodnocení článku

Ohodnoťte článek:     3,5/5, hodnoceno 11x
 
 

Sdílení a tisk

Doporučit článek e-mailem

Vytisknout
 
 

Čtěte dále

Odlišná míra návalů horka u pacientů s rakovinou prostaty a bez ní

Vědci v této studii sledovali nežádoucí účinky androgenní deprivační terapie (ADT) u pacientů s pokročilým karcinomem prostaty. Zjistili, že pacienti léčení touto terapií trpí podstatně častěji návaly horka, které se navíc během léčby postupně zhoršují. ADT představuje v současnosti základní terapii u pacientů s lokálně pokročilým nebo metastazujícím karcinomem prostaty.

Jaké výhody přináší multidisciplinární péče pacientům s rakovinou?

Léčba v rámci multidisciplinárních týmů (MDTs) je považována za ideální způsob péče o pacienty s rakovinou, nicméně přesná definice toho, co vlastně MDTs obnášejí, jaké je jejich poslání a konkrétní přínos, stále chybí. Autoři předkládané práce se právě těmito otázkami zabývali.

Necitlivý přístup zdravotníků a nedostatek informací mají dlouhodobý dopad na psychický stav pacientů s karcinomem prostaty

Analýza provedená u 1239 mužů léčených s karcinomem prostaty ve Finsku (2004–2009) ukázala, že pacienti dávají přednost brachyterapii a prostatektomii. Nedostatečné informace o léčbě a nespokojenost s přístupem zdravotníků byly hlavní důvody nepříznivého psychického stavu pacientů.



Všechny novinky