Strava s vysokým obsahem antioxidantů by mohla být přínosem u pacientů s karcinomem prostaty
Malá studie ukázala, že 3měsíční dodržování středomořské stravy sníží u pacientů s karcinomem prostaty riziko poškození DNA. Přínosem jsou zejména potraviny s vysokým obsahem antioxidantů: potraviny bohaté na foláty, vitamin C, dále luštěniny a zelený čaj.
Distribuce výskytu karcinomu prostaty naznačuje, že strava a další faktory životního stylu můžou souviset s rozvojem a progresí karcinomu prostaty. Autoři z Nového Zélandu proto hodnotili vliv specificky upravené středomořské stravy u pacientů s touto malignitou na hladinu prostatického specifického antigenu (PSA), C-reaktivního proteinu (CRP) a na poškození DNA. Pacienti měli tuto stravu dodržovat 3 měsíce a údaje o zkonzumované stravě byly hodnoceny podle stravovacích deníků a validovaného dotazníku pro středomořskou stravu.
U sledovaných pacientů bylo zjištěno významné snížení poškození DNA v porovnání se vstupem do studie. Největší přínos byl pozorován u pacientů s dobrou adherencí k doporučené stravě (p = 0,013) při zvýšeném příjmu folátů (p = 0,023), vitaminu C (p = 0,007), luštěnin (p = 0,004) a zeleného čaje p = 0,002). Naopak nepříznivý vliv na poškození DNA byl spojen s vyšší konzumací červeného masa (p = 0,003) a mléčných výrobků (p = 0,008).
Tyto výsledky naznačují, že strava s vysokým obsahem antioxidantů může chránit pacienty s karcinomem prostaty před poškozením DNA. Toto zjištění si žádá další výzkum v rámci rozsáhlejší a dlouhodobější studie.
(zza)
Zdroj: Erdrich S., Bishop K. S., Karunasinghe N., et al. A pilot study to investigate if New Zealand men with prostate cancer benefit from a Mediterranean-style diet. Peer J. 2015 Jul 2; 3: e1080.
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.