#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Srovnání účinku denosumabu a kyseliny zoledronové v prevenci kostních komplikací u pacientů s kostními metastázami

9. 5. 2016

Analýza klinických studií fáze III ukázala, že denosumab je účinnější než kyselina zoledronová v prevenci kostních komplikací (skeletal-related events [SRE]), a to bez ohledu na věk, anamnézu SRE a úroveň již přítomné bolesti.

Analýza klinických studií fáze III ukázala, že denosumab je účinnější než kyselina zoledronová v prevenci kostních komplikací (skeletal-related events [SRE]), a to bez ohledu na věk, anamnézu SRE a úroveň již přítomné bolesti.

Do analýzy bylo zahrnuto 5543 pacientů ze tří různých studií, kteří trpěli rakovinou prsu, prostaty nebo jinými solidními tumory a u nichž byla nalezena alespoň jedna kostní metastáza. Účinek denosumabu vůči kyselině zoledronové v prevenci první SRE a také první a následující SRE byl hodnocen v podskupinách, do nichž byli pacienti rozděleni na základě hodnocení celkového fyzického stavu (ECOG performance status), lokalizace kostních metastáz, počtu kostních metastáz, přítomnosti orgánových metastáz a hladiny N-telopeptidu v moči (uNTx).

V porovnání s kyselinou zoledronovou denosumab významně snížil riziko první SRE u všech sledovaných podskupin (poměr rizik [HR]: ECOG PS 0,79−0,84; lokalizace kostních metastáz 0,78−0,83; počet kostních metastáz 0,78−0,84; přítomnost orgánových metastáz 0,80−0,82; hladina uNTx 0,73−0,86). Došlo také ke snížení rizika první a následující SRE ve všech podskupinách (HR: ECOG PS 0,76−0,83; lokalizace kostních metastáz 0,78−0,84; počet kostních metastáz 0,79−0,81; přítomnost orgánových metastáz 0,79−0,81; hladina uNTx 0,74−0,83). Podobné výsledky byly pozorovány i v podskupinách podle typu nádoru.

Denosumab byl v prevenci SRE u pacientů s pokročilým nádorovým onemocněním a kostními metastázami účinnější než kyselina zoledronová, a to bez ohledu na performance status, počet a lokalizaci kostních metastáz, přítomnost orgánových metastáz a hladiny uNTx.

(mak)

Zdroj: Lipton A., Fizazi K., Stopeck A. T. et al. Effect of denosumab versus zoledronic acid in preventing skeletal-related events in patients with bone metastases by baseline characteristics. Eur J Canc 2016; 53: 75−83; doi: 10.1016/j.ejca.2015.09.011.



Štítky
Onkologie Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#