#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Obezita zhoršuje prognózu karcinomu prostaty

7. 5. 2015

Obezita je spojena s vyšším rizikem progrese karcinomu prostaty. Proto by měli být obézní muži s rakovinou prostaty s nízkým rizikem pečlivě monitorováni v rámci aktivní surveillance.

Italská studie hodnotila souvislost mezi body mass indexem (BMI) pacienta a progresí karcinomu prostaty s nízkým rizikem. Zařazeno bylo 311 pacientů, kteří podstoupili radikální prostatektomii a byli kandidáty aktivní surveillance na základě následujících kritérií: klinické stadium ≤ T2a, hladina prostatického specifického antigenu (PSA) < 10 ng/ml, počet pozitivních vzorků ≤ 2, Gleasonovo skóre ≤ 6 stupňů a denzita prostatického specifického antigenu (PSAD, poměr PSA a objemu prostaty) < 0,2 ng/ml/cm3. Sledováno bylo zvýšení patologického stadia na > pT2, zvýšení stupně (Gleasonovo skóre ≥ 7), invaze do semenných váčků, nález v lymfatických uzlinách a zvětšení objemu nádoru ≥ 0,5 ml.

Autoři zjistili významnou souvislost mezi BMI a zvýšením stupně, zvýšením stadia a invazí do semenných váčků, nikoliv s postižením lymfatických uzlin a zvětšením objemu nádoru. Zvýšení BMI o 1 jednotku znamenalo nárůst rizika zvýšení stupně karcinomu prostaty o 21 %, zvýšení stadia onemocnění o 23 %, invaze do semenných váčků o 27 % a jakéhokoliv sledovaného parametru o 20 %.

Podle výsledků této studie by hodnota BMI měla být kritériem zařazení pacientů s karcinomem prostaty do programu aktivní surveillance.

(zza)

Zdroj: De Cobelli O., terracciano D., Tagliabue E., et al. Body mass index was associated with upstaging and upgrading in patients with low-risk prostate cancer who met the inclusion criteria for active surveillance. Urol Oncol. 2015 Mar 16; pii: S1078-1439(15)00064-2; doi: 10.1016/j.urolonc.2015.02.004. [Epub ahead of print]



Štítky
Onkologie Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#