#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mužům nad 70 let je často zbytečně upírána kurativní léčba karcinomu prostaty

30. 5. 2015

Při rozhodování o léčbě karcinomu prostaty je i u mužů nad 70 let třeba doporučit standardní kurativní lokální léčbu, pokud jsou v dobrém zdravotním stavu.

British Journal of Urology zveřejnil nedávno doporučení australských odborníků věnované léčbě lokalizovaného karcinomu prostaty u mužů vysokého věku. Tito autoři doporučují, aby každý pacient s karcinomem prostaty nad 70 let podstoupil před terapeutickým rozhodnutím posouzení celkového zdravotního stavu pomocí validovaného nástroje. Zdravým mužům se středně až vysoce rizikovým onemocněním je třeba nabídnout standardní kurativní lokální léčbu podle doporučení platných u mladších mužů. U mužů s celkově horším zdravotním stavem je namístě geriatrická intervence, díky které může pacient dosáhnout stavu, kdy je kurativní léčba karcinomu prostaty vhodná.

U mužů s očekávanou délkou života < 10 let je alternativou radioterapie. Androgendeprivační léčba nezvyšuje přežití pacientů s lokalizovaným karcinomem prostaty a je třeba ji rezervovat pouze pro paliativní symptomatickou léčbu. U starších pacientů je významná onkologická kontrola i zachování kontinence, relativně nižší význam pro kvalitu života má erektilní dysfunkce.

Jak uvádějí autoři článku, při rozhodování, zda bude pro pacienta s lokalizovaným karcinomem prostaty přínosem radikální léčba, je třeba zohlednit spíše biologický než chronologický věk. Nutný je další výzkum specificky zaměřený na vedení léčby tohoto onemocnění u mužů vysokého věku.

(zza)

Zdroj: Everaerts W., Van Rij S., Reeves F., et al. Radical treatment of localised prostate cancer in the elderly. BJU Int. 2015 Mar 23; doi: 10.1111/bju.13128. [Epub ahead of print]



Štítky
Onkologie Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#