#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Lepší komunikace mezi lékařem a pacientem s karcinomem prostaty

12. 4. 2015

Komunikaci mezi lékařem a pacientem s karcinomem prostaty usnadní, když si lékař získá důvěru pacienta, zajistí adekvátní léčbu, přizpůsobí poskytované informace úrovni pacientova vzdělání a bude respektovat pacientovy náboženské názory.

Tyto závěry vyplynuly z americké studie, která porovnávala sociálně-kulturní a rasové vlivy na komunikaci mezi lékařem a pacientem s karcinomem prostaty. Analyzovala údaje od 1854 mužů s karcinomem prostaty z populační studie. Účastníci hodnotili různé parametry komunikace, důvěru ve svého lékaře, pociťované rasistické chování, vliv náboženských postojů a své znalosti týkající se zdraví.

Ačkoliv tato studie věnovala velkou pozornost rasovým rozdílům, byly významné výsledky shodné u bílých i černých mužů. Lepší komunikace mezi lékařem a pacientem s karcinomem prostaty byla zjištěna u mužů, kteří svému lékaři důvěřovali (p < 0,01), byli věřící (p < 0,01) a měli alespoň středoškolské vzdělání (p < 0,05).

Je pravděpodobné, že tyto atributy lékařské péče můžou zlepšit komunikaci mezi lékařem a pacientem i v českých podmínkách a možná nejen v případě karcinomu prostaty.

(zza)

Zdroj: Song L., Weaver M. A., Chen R. C., et al. Associations between patient-provider communication and socio-cultural factors in prostate cancer patients: a cross-sectional evaluation of racial differences. Patient Educ Couns. 2014 Dec; 97 (3): 339–346.



Štítky
Onkologie Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#