#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Podtlaková terapie u chronických ran vzniklých v rámci syndromu diabetické nohy

1. 7. 2020

Syndrom diabetické nohy (SDN) je častou komplikací diabetu mellitu a nejčastější příčinou hospitalizace u pacientů s diabetem. Doporučení pro léčbu SDN se s rozvojem poznání jeho etiologie neustále vyvíjejí, což postupně vede k menšímu počtu ran v rámci SDN a snížení počtu amputací.

Pokroku bylo dosaženo i v péči o chronické rány při SDN a v dnešní době existuje řada sofistikovaných metod, které lokální terapii usnadňují.

Mezi jednu z těchto nových metod patří i podtlaková terapie (NPWT), která má usnadnit péči a hojení chronických ran, včetně jejich přípravy k chirurgickému ošetření. NPWT dosahuje u diabetických pacientů velmi dobrých výsledků, i když mechanismus účinku není zcela objasněn. Efektivně pomáhá léčit akutní, chronické a komplikované rány, přitom se podle dostupných dat jedná o velmi bezpečnou terapii.

Před zahájením NPWT je nutné ránu řádně ošetřit a odstranit nekrotické tkáně, aby byl zajištěn co nejlepší krevní průtok a nedošlo k rozvoji infekce. NPWT redukuje edém okolí, odstraňuje infikovanou tekutinu, zlepšuje krevní průtok a angiogenezi, indukuje větší granulaci a proliferaci. To vše vede současně ke správné přípravě lůžka rány pro eventuální aplikaci kožního štěpu. Je prokázáno, že při použití NPWT dojde k signifikantnímu zmenšení plochy rány, menší bolestivosti, kratší době ošetřování a menším personálním nárokům na pravidelné převazy. Na druhé straně má NPWT i své limitace. Může být provázena lokální bolestí a diskomfortem a iritací kůže v místě přiložení.

NPWT je v léčbě chronických a komplikovaných ran nejen u SDN účinnou a bezpečnou terapií.

(epa)

Zdroj: Marco Meloni, Valentina Izzo, Erika Vainieri, Laura Giurato, Valeria Ruotolo, andLuigi Uccioli. Management of negative pressure wound therapy in the treatment of diabetic foot ulcers. World J Orthop. 2015 May 18; 6 (4): 387–393. Published online 2015 May 18; doi: 10.5312/wjo.v6.i4.387



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#