#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Oxidační stres a apoptóza u diabetiků s nehojící se chronickou ránou

7. 4. 2012

Indická studie prokázala zvýšenou míru apoptózy u pacientů s nekompenzovaným diabetem 2. typu a u skupiny s nehojící se diabetickou nohou pak vyšší oxidační stres. To svědčí pro významnou úlohu oxidačního stresu a apoptózy při zhoršeném hojení ran. Hyperglykemie vede k tvorbě volných radikálů, které způsobují oxidační stres a apoptózu různých buněk.

Indická studie prokázala zvýšenou míru apoptózy u pacientů s nekompenzovaným diabetem 2. typu a u skupiny s nehojící se diabetickou nohou pak vyšší oxidační stres. To svědčí pro významnou úlohu oxidačního stresu a apoptózy při zhoršeném hojení ran. Hyperglykemie vede k tvorbě volných radikálů, které způsobují oxidační stres a apoptózu různých buněk. Cílem uvedené studie bylo zhodnotit korelaci mezi oxidačním stresem a markery apoptózy v lymfocytech diabetiků s chronickou nehojící se ránou.

Zařazeno bylo třicet zdravých dobrovolníků, 30 pacientů s nekompenzovaným diabetem 2. typu a třicet pacientů s nekompenzovaným diabetem 2. typu a nehojící se neuropatickou diabetickou nohou. Oxidační stres byl hodnocen v lyzátu lymfocytů podle obsahu superoxiddismutázy, katalázy, glutathionu a malonyldialdehydu. Dále byla hodnocena exprese proteinů známých jako pro-apoptické a anti-apoptické markery.

V porovnání se zdravými dobrovolníky byla v lymfocytech nekompenzovaných diabetiků s nehojící se diabetickou nohou zjištěna významně vyšší aktivita superoxiddismutázy a malonyldialdehydu (p < 0,001), zatímco aktivita katalázy a redukovaného glutationu (GSH) byla významně nižší (p < 0,001). Exprese pro-apoptických markerů (kaspáza-3, Fas a Bax) byla v lymfocytech diabetiků významně vyšší a exprese anti-apoptických markerů (Bcl-2) nižší.

Hyperglykemie podporuje projevy apoptózy v lymfocytech. Tyto projevy jsou jedním z důsledků oxidačního stresu zapojeného do zhoršeného hojení ran.

(zza)

Zdroj: Arya AK, Pkharia D, Tripathi K. Relationship between oxidative stress and apoptotic markers in lymphocytes of diabetic patiens with chronic non healing wound. Diabetes Res Clin Pract 2011(Dec);94(3):377–384. Doi:10.1016/j.diabres.2011.08.004



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#