#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Používání intrauterinních tělísek uvolňujících měď a riziko tubární infertility u nuligravidních žen

14. 7. 2014

Z prvních studií týkajících se intrauterinních tělísek (intrauterine device – IUD) se zdálo, že mohou způsobit tubární infertilitu. Tyto obavy dlouhou dobu značně omezovaly použití této jinak velmi účinné antikoncepční metody u nuligravidních žen.

Autoři studie do analýzy případů a kontrol zahrnuli 1 895 žen, které podstoupily implantaci IUD mezi lety 1997 a 1999. Jako kontroly sloužilo 358 žen s primární infertilitou, které měly tubární okluzi dokumentovanou hysterosalpingografií, 953 žen s primární infertilitou, které neměly tubární okluzi (infertilní kontroly), a 584 primigravidních žen (těhotné kontroly). Zaznamenávány byly informace o předchozím užívání kontraceptiv, včetně IUD obsahujících měď, předchozí sexuální vztahy a infekce genitálu. Každá žena byla sérologicky testována na Chlamydii trachomatis. Ke statistickému zpracování byla užita stratifikovaná analýza a logistická regrese, aby byla zjištěna souvislost mezi IUD s mědí a tubární okluzí.

Ve srovnávací analýze žen s tubární okluzí a infertilních kontrol bylo odds ration (OR) asociace tubární okluze s předchozím užíváním IUD obsahujících měď 1,0 (95% CI 0,6–1,7). Pokud byly jako kontroly použity primigravidní ženy, OR bylo 0,9 (95% CI 0,5–1,6). Tubární infertilita nebyla asociována ani s délkou užívání IUD, s důvodem pro odstranění IUD či s přítomností nebo absencí gynekologických problémů spojených s jejich užíváním. Sérologická pozitivita protilátek proti chlamydiím naopak s infertilitou asociována byla.

Předchozí užívání IUD s mědí není asociováno se zvýšeným rizikem tubární okluze mezi nuligravidními ženami, zatímco infekce Chlamydia trachomatis ano.

(epa)

Zdroj: Hubacher D., Lara-Ricalde R., Taylor D. J., et al. Use of copper intrauterine devices and the risk of tubal infertility among nulligravid women. N Engl J Med. 2001 Aug 23; 345 (8): 561–7.



Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#