#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Souhrn doporučení ICS pro diagnostiku a léčbu nykturie

30. 5. 2015

Nykturie, definovaná jako jedno a více probuzení pocitem nucení na močení za noc, je dnes považována za samostatnou nozologickou jednotku. Vzhledem k jejímu vysokému výskytu zejména u starších osob vypracovala Mezinárodní společnost pro kontinenci (ICS) doporučení pro diagnostiku a léčbu nykturie, která byla v roce 2007 popsána v češtině v časopise Urologie pro praxi.

Doporučený diagnostický postup u nykturie shrnuje obrázek. Základní vyšetření zahrnuje podrobnou anamnézu včetně mikčních zvyklostí, interních a neurologických poruch, poruch spánku, chirurgických výkonů a infekcí močových cest, dále kompletní vyšetření moči k vyloučení jiných patologických procesů a fyzikální vyšetření. Doporučení ke změně životního stylu mají být zaměřena na omezení požívání alkoholu, kofeinu a nadměrného množství tekutin po 19. hodině. Další vyšetření přicházejí na řadu při neúspěchu těchto opatření. Základem je vedení mikčního deníku po dobu 24–72 hodin se záznamy o čase, množství a druhu veškeré vypité tekutiny, čase a množství každé porce moči a o době spánku. Dalším možným vyšetřením je dotazník kvality života ICS, v případě suspektní poruchy spánku také noční polysomnografie.

Obr. 1. Doporučený diagnostický postup u nykturie

Léčba polyurie a noční polyurie spočívá v první řadě v režimových opatřeních, případně v ovlivnění primárního onemocnění. Ve farmakoterapii lze využít syntetický analog antidiuretického hormonu desmopressin. Oproti přirozenému hormonu má větší antidiuretický účinek a nezpůsobuje systémovou vazokonstrikci. Desmopressin ve formě lyofilizátu má vysokou biologickou dostupnost a podává se v dávce 60 nebo 120 µg. Při léčbě je třeba dodržovat omezení příjmu tekutin na noc a u pacientů nad 65 let pravidelně sledovat vnitřní prostředí z důvodu malého rizika hyponatrémie. Natrémii je třeba kontrolovat před léčbou, 3 dny po jejím zahájení a poté po každém zvýšení dávky. V případě retence vody nebo příznaků hyponatrémie (bolest hlavy, nauzea, zvracení, nárůst hmotnosti) je třeba léčbu vysadit. Někdy je podání desmopressinu nutno kompenzovat podáním diuretika v ranních hodinách. V léčbě noční polyurie prokázal desmopressin snížení počtu nočních močení z 1,9 na 1,1 a prodloužení doby od usnutí do první noční mikce ze 3,2 na 4,7 hodiny. U žen s nykturií dosáhla téměř polovina pacientek alespoň 50% snížení počtu nočních močení.

Pokud je diagnostikována snížená kapacita močového měchýře, jsou jako první volba doporučena anticholinergika. Nutné je načasování dávky tak, aby maximálních sérových koncentrací bylo dosahováno 3–5 hodin po usnutí, protože spánek v prvních hodinách po usnutí má největší vliv na fyzickou i duševní regeneraci. U mužů lze využít i alfa-blokátory, které prokázaly účinnost při snížení počtu nočních mikcí a zlepšení kvality života. Příkladem může být tamsulosin s prodlouženou formou uvolňování. V případě selhání této léčby můžeme i zde zvážit podávání desmopressinu.

Vzhledem k multifaktoriální etiopatogenezi nykturie je třeba maximálně využít mezioborové spolupráce mezi praktickým lékařem, urologem, internistou, endokrinologem a dalšími specialisty.

(zza)

Zdroj: Zachoval R., Krhut J., Fugner D., et al. Doporučené postupy diagnostiky a léčby nykturie. Urolog pro Praxi. 2007; 8 (4): 163–165.



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Nykturie
Autoři: MUDr. Milan Hrubý

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#