#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sezónní rozdíly u primární enurézy

15. 5. 2015

Primární enuréza je jednou z nejčastějších obtíží, která trápí dětské pacienty. Její etiopatogeneze není dosud jednoznačně prozkoumána. Nedávná studie z Istanbulu přichází s pozorováním, že v zimních měsících stoupá denní, týdenní i měsíční frekvence nehod.

Primární enuréza je jednou z nejčastějších obtíží, která trápí dětské pacienty. Její etiopatogeneze není dosud jednoznačně prozkoumána. Nedávná studie z Istanbulu přichází s pozorováním, že v zimních měsících stoupá denní, týdenní i měsíční frekvence nehod. Kromě jiných předpokládaných příčin má tedy na primární enurézu vliv také změna ročního období.

Primární noční enuréza je spíše symptom než nemoc, její etiologie i patogeneze jsou multifaktoriální. Předpokládá se, že u každého postiženého jedince se uplatňuje více než jeden faktor. Za hlavní potencionální faktory ovlivňující primární noční enurézu jsou považovány snížená kapacita močového měchýře v důsledku nedostatečné sekrece antidiuretického hormonu, noční polyurie a spánkové poruchy. Chladem indukovaná diuréza se pak jeví jako možná příčina zvýšení frekvence nehod v zimních měsících. 

V letech 2011 a 2012 proběhla na pediatrické klinice a třech urologických klinikách v Istanbulu studie, jejímž cílem bylo prokázat vztah mezi primární noční enurézou a sezónními teplotními změnami. Do studie bylo zařazeno celkem 75 pacientů s primární noční enurézou. Pacienti byli podrobeni důkladnému fyzikálnímu vyšetření včetně neurologického a byla jim vyšetřena moč. Vyloučeni byli všichni pacienti s onemocněním ledvin, urologickým onemocněním nebo neurologickými abnormalitami. Do studie nebyli zahrnuti ani pacienti užívající léky ovlivňující primární noční enurézu, pacienti s těžkou urgencí nebo denní inkontinencí. Posledním kritériem znemožňujícím účast ve studii bylo systémové onemocnění spojené s noční polyurií. U každého účastníka byla odebrána detailní osobní i rodinná anamnéza a účastníci vyplnili dotazník „Urination Disturbance Symptom Score Form“. U všech pacientů byl brán ohled na věk a psychosociální a socioekonomické faktory.

Vztah mezi sezónními teplotními rozdíly a primární noční enurézou byl vyhodnocován pomocí dotazníku jak v teplém (červen–září), tak v chladném období roku (prosinec–březen). Dotazník zahrnoval tyto otázky:

  1. Mění se počet nehod v zimních a letních měsících (ano, ne)?
  2. Jaká je týdenní a měsíční frekvence nehod v letních měsících?
  3. Jaký je v letních měsících průměrný počet nehod za noc?
  4. Jaká je týdenní a měsíční frekvence nehod v zimních měsících?
  5. Jaký je v zimních měsících průměrný počet nehod za noc?

Od prosince do března vyplňovali účastníci studie ještě dotazník kvality života Short Form Survey 36 (SF-36).

Ze 75 účastníků bylo 45 chlapců (60 %) a 30 dívek (40 %). Věkový rozptyl byl 6–16 let. Rozdílná frekvence nehod v zimních a letních měsících byla prokázána u 29 chlapců a 19 děvčat, tedy celkem u 48/75 pacientů. Statistická analýza prokázala vzestup měsíční frekvence nehod a počtu nehod za jednu noc v zimních měsících. V dotazníku SF-36 vykázalo 47 pacientů (62,6 %) pokles kvality života v zimních měsících.

Z výše uvedených dat vyplývá, že chladné počasí zhoršuje kvalitu života pacientů s primární noční enurézou a odkrývá další oblast pro hledání etiologie této choroby.

(jak)

Zdroj:

  1. Tas T., Cakiroglu B., Hazar A. I., Balci M. B. C., Sinanoglu O., Nas Y., Yilmazer F. Monosymptomatic nocturnal enuresis caused by seasonal temperature changes, Int J Clin Exp Med. 2014; 7 (4): 1035–1039.
  2. Eller D. A., Austin P. F., Tanguay S., Homsy Y. L. Daytime functional bladder capacity as a predictor of response to desmopressin in monosymptomatic nocturnal enuresis, Eur Urol 1998; 33 Suppl 3.
  3. Chen Z., Ischizuka O., Imamura T., Aizawa N., Igawa Y., Nischizawa O., Andersson K. E. Role of alpha1-adrenergic receptors in detrusor overactivity induced by cold stress in conscious rats, Neurourol Urodyn. 2009; 28 (3): 251–6.


Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Nykturie
Autoři: MUDr. Milan Hrubý

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#