#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prevalence noční enurézy u dětí školního věku a její vliv na kvalitu života

18. 4. 2016

Studie publikovaná v Journal of Pediatric Urology byla zaměřena na zjištění prevalence noční enurézy a faktory spojené s jejím rozvojem, a to ve skupině školou povinných dětí (věkové rozmezí 6–13 let).

Podle definice Mezinárodní společnosti pro dětskou kontinenci (ICSS) je enuréza definovaná jako intermitentní pomočování (minimálně 1× za měsíc) během spánku, přičemž ostatní organické příčiny pomočování byly vyloučeny. Studie ukazují prevalenci mezi 9 a 12 %. Většina případů enurézy je tzv. primární. Její příčiny jsou genetické, biologické i vývojové. U sekundární enurézy jsou často příčinou psychosociální faktory.

Výsledky dotazníkového šetření

V prezentované práci se jednalo o průřezovou prospektivní epidemiologickou studii probíhající dotazníkovou metodou v období od ledna do května 2013. Osloveno bylo 4 250 rodičů. Dotazník byl strukturován a obsahoval demografické otázky zahrnující také informace o rodině a výskyt enurézy v rodině, otázky týkající se pomočování, inkontinence stolice či zácpy u dítěte a dále také otázky zaměřené na výkon ve škole a na dopad enurézy na život dítěte i rodiny.

Celková prevalence enurézy představovala 9,52 %, přičemž byla vyšší u chlapců (12,4 %) oproti dívkám (6,5 %). Denní inkontinence se vyskytovala u 18 % dětí. Pokud se autoři zaměřili na inkontinentní děti, pak více než polovina z nich (59,2 %) měla pozitivní rodinnou anamnézu enurézy. Zácpa se vyskytovala u 13,2 % dětí s enurézou, ale spojení mezi noční enurézou a zácpou nebylo statisticky významné. Až 48 % dětí s enurézou mělo současně problémy s prospěchem ve škole.

Závěr

Tato studie tedy potvrdila, že existuje spojení mezi věkem, mužským pohlavím, rodinnou anamnézou a noční enurézou. Velmi důležitým zjištěním byl fakt, že většina rodičů nekladla na výskyt noční enurézy důraz a tyto děti nebyly žádným způsobem léčené. Každý lékař, zejména praktický pediatr, by se tedy o tyto symptomy měl zajímat a v případě pozitivního výskytu je jeho rolí edukovat rodiče o důležitosti intervence. Jedná se totiž mimo jiné o prevenci obtíží s močovým traktem v dospělém věku.

(eza)

Zdroj: Sarici H., Telli O., Ozgur B. C. et al. Prevalence of nocturnal enuresis and its influence on quality of life in school-aged children. J Pediatr Urol 2015 Dec; pii: S1477-5131(15)00450-7; doi: 10.1016/j.jpurol.2015.11.011 [Epub ahead of print].



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Nykturie
Autoři: MUDr. Milan Hrubý

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#